Touwtjespringen is niet alleen kinderspel

Je loopconditie opkrikken? Schaf een springtouw aan! Touwtjespringen verbetert namelijk je uithouding, kracht en coördinatievermogen. Allemaal zaken die goed van pas komen tijdens het lopen!

Als kind hebben we het allemaal gedaan op de speelplaats van de school: touwtjespringen. Voor sporters is dit ook een uitstekende manier om te werken aan hun conditie. Al springend worden de achillespezen, kuiten, enkel- en voetspieren flink aan het werk gezet. Je traint er ook je bovenlichaam (schouders en armen) mee. Kortom, een full body workout! En wel één waar je veel calorieën mee verbrandt. Want door 10 minuten te springen, verbruikt een persoon van 75 kilo ongeveer 130 calorieën. En hoe sneller je springt, hoe meer je verbrandt.

Vijf voordelen van touwtjespringen

1. De snelle springbewegingen prikkelen de zenuwbanen. Zo ontwikkelen zich nieuwe zenuwbanen en doen de reeds bestaande beter hun werk. Het gevolg is dat signalen uit de hersenen sneller de spieren bereiken, wat leidt tot meer snelheid en een beter reactievermogen.
2. Door te springen vergroot de oppervlakte van de spiervezels, wat zorgt voor meer kracht.
3. De repetitieve springbeweging verbetert je ademhaling en hierdoor ook je uithoudingsvermogen.
4. Bij elke sprong moet je lichaam 3 keer je totale gewicht verdragen. Een gewichtsdragende sport (lopen is er ook één van) stimuleert de botten om extra botmassa aan te maken. Die verbeterde botdichtheid zorgt ervoor dat je sterker wordt.
5. Touwtjespringen is goedkoop. Het enige wat je nodig hebt, is een springtouw en een béétje zin. Eens je bezig bent, zal je al snel merken dat je er blij van wordt!

Alternatieve training

Door 2 à 3 keer per week een sessie van 5 tot 10 minuten touwtjespringen toe te voegen aan je trainingsschema, kan je al van deze voordelen genieten. Het is ook goed om te doen als warming-up voor een looptraining. Let op: het kan geen looptraining vervangen, want lopen blijft de effectiefste sport. Maar het is een goede alternatieve training, net als wandelen, rustig zwemmen of fietsen. Ideaal om thuis te doen als je niet veel tijd (of zin) hebt om de deur uit te gaan om te sporten.

Bovendien is het leuk om eens lekker ‘het kind uit te hangen’ zoals vroeger! Het vergt wel een zekere behendigheid. Wees dus voorzichtig en gooi niet meteen alle remmen los zodat je niet struikelt over je eigen voeten of het springtouw.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?