Verantwoord lopen met kinderen: hoe pak je dat aan?

Ga je weleens lopen met je kind, maar weet je niet of die een bepaalde lichaamsactiviteit wel aankan? Dan zetten we in dit artikel enkele belangrijke inzichten op een rijtje.

Hardlopen is goed, ook voor kinderen. Maar hoe pak je het aan? Vanaf welke leeftijd is lopen verantwoord? Hoeveel kilometer kan een kind lopen en hoe bepaal ik het juiste tempo? Hieronder belichten we nog enkele andere aspecten die bijdragen aan een verantwoorde en gezonde aanpak.

Laten we beginnen met goed nieuws: lichamelijk zijn kinderen gemaakt om te lopen. Ze zijn heel licht, hebben veel vetweefsel en maken weinig lactaat aan, waardoor ze niet snel in verzuring gaan. Fysiologisch kunnen kinderen zelfs een marathon lopen. Kijk maar naar Jordan Ramirez, die in april 2019 op 10-jarige leeftijd een wereldrecord realiseerde door 7 marathons op 7 verschillende continenten te lopen. Of wat dacht je van de onwaarschijnlijke prestatie die de Amerikaan Golden Harper neerzette? De ontwikkelaar van de Altra Running Shoes liep op zijn twaalfde de St. George Marathon in Utah in een tijd van 2u45’39”, nog altijd een wereldrecord. Of het een goed idee is om met je kind een marathon te ambiëren? Niet meteen. In theorie kan je een kind naar de maan sturen, maar ook dat beschouwen we toch niet meteen als aanvaardbaar.

In het boek Sportouders ging sportarts Tom Teulingkx al dieper in op de materie. Hij licht voor ons nog een en ander toe.

Hoe blijft mijn kind blessurevrij?

Door het lage lichaamsgewicht van kinderen, is de kans op blessures door overbelasting beperkt. Je moet vooral het groeiproces goed opvolgen. Zit je kind in een groeispurt – vaak tussen 9 en 14 jaar, dan worden de botten langer dan de spieren en komt het groeikraakbeen extra onder druk. In die periode moet je de belasting verminderen. Ligt die in die periode toch te hoog, dan creëer je blessures. Kinderen lijken in die periode sterker te worden. Maar er gaat veel meer energie naar de groei en het metabolisme van het lichaam, dan naar de inspanningen die het levert. Daardoor raken ze sneller vermoeid en is het risico op een sportburnout veel groter. Kinderen doen veel inspanningen, maar zien door de energie die naar de groei van het lichaam gaat geen vooruitgang meer. Dat kan leiden tot een vicieuze cirkel. Dit is alvast een goed idee: vul, voor je meer gaat sporten, mét je kind de vragenlijst in op www.sportkeuring.be, dan weet je of je eerst het advies van een sportarts moet vragen.

Hoe maak ik afstand en tijd visueel?

De hoeveelheid van een liter water kan een kind over het algemeen goed inschatten, maar eenheden zoals afstand en tijd behappen ze vaak veel moeilijker. Toch is het belangrijk voor je kleine loper of loopster dat ze dit kunnen visualiseren om gemotiveerd te blijven. Het gebruik van richtpunten is een handig hulpmiddel om de aandacht van een kind vast te houden. Bijvoorbeeld: ‘We lopen tot die boom en dan stappen we verder.’ of ‘Vandaag lopen we zo ver als de afstand naar school.’ Afstanden die ze kennen, kunnen ze beter inschatten. Op die manier krijgt sporten met de ouders bovendien een educatief aspect.

Moet ik mijn kinderen belonen?

Als volwassene durven we onszelf na een sportieve inspanning wel eens met een lekker hapje of drankje belonen. Is het een goed idee om kinderen zo te motiveren om te sporten? Dat sporten op jonge leeftijd een goede invloed heeft op je lichaam als je ouder bent, daarmee overtuig je weinig kinderen ! Maar het kan geen kwaad om hen af en toe met een zakje snoepjes of chips te belonen. Alleen mag de beloning niet het motief zijn om te gaan lopen. Ook de inspanning zelf moet voor de kinderen leuk zijn, anders houden ze het niet lang vol. Organiseer bijvoorbeeld ook eens een wedstrijdje dat wat afwisseling brengt.

Welke ondergrond kies ik het best?

Hier kunnen we de algemene stelregel volgen: een goede variatie van ondergrond ontwikkelt het loopvermogen optimaal. Een zachte ondergrond is beter, maar hoe meer je het lichaam ook nog op andere manieren belast, hoe beter. Trailrunning is perfect voor kinderen: bergjes op en af lopen, een aantal hindernissen in het parcours overwinnen, ? Kortom: een leuke manier om jongeren aan het lopen te krijgen. Een mooie uitdaging voor de ouders die de coördinatie en het evenwicht bij kinderen verbetert. Bovendien is het zo veel gemakkelijker om hen gemotiveerd te houden. Dubbele winst.

Moet ik aangepaste schoenen kopen?

Kinderen groeien snel. Voor iedere sport een andere schoen aanschaffen is niet economisch. Daarnaast bieden weinig loopmerken schoenen in kleinere maten aan. Door het lagere lichaamsgewicht en de beperkte belasting bij kinderen is het ook niet nodig om dezelfde kwaliteit en variëteit aan te bieden. Toch zijn er een aantal aandachtspunten bij de aankoop van een loopschoen. Hij moet flexibel maar ook stevig genoeg zijn, geen tennisschoen bijvoorbeeld. Koop de schoenen ook zeker niet te klein.

Hoe ga ik om met wedstrijden?

In de marge van de meeste loopevents staan er vaak ook wedstrijdjes voor de kleinste lopers op het programma. Hoe ga je daarmee als ouder het beste om? Laat kinderen hierbij vrij kiezen. Voor jongeren zijn wedstrijden vaak erg confronterend. Kinderen die dit niet graag doen, krijgen alleen maar extra stress. Twijfelen ze? Probeer hen dan over de streep te trekken, maar het is nooit een goed idee om hen te verplichten. Om je kinderen op jonge leeftijd aan het wedstrijdgevoel te laten wennen, zijn er al wedstrijdjes waarin ze samen met papa of mama een korte afstand afleggen. Je hebt kinderen die een enorme intrinsieke motivatie hebben om te presteren, terwijl andere ook graag sporten zonder het wedstrijdelement, respecteer dit als trainer en ouder.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?