Close up of fresh ginger

Verminder spierpijn met gember

Eet je dagelijks een stukje gember, dan neemt de kans op spierpijn na het sporten af. Dat blijkt uit onderzoek van de American Pain Society. De wortelknol gember bevat veel medicinale voedingsstoffen. Het gaat pijn, ontstekingen en andere aandoeningen van het bewegingsapparaat tegen. Wapen jezelf tegen spierpijn en zet een heerlijke warme kop gemberthee of maak een kruidige curry.

Zingiber officinale, djahé en gember. Verschillende namen waarmee hetzelfde kruid wordt bedoeld. In de Ayurvedische en Chinese geneeskunde gebruikt men het al eeuwen. Gember bevat veel goede stoffen, zoals gingerol, shogaol, magnesium, kalium en calcium. Ook is gember een bron van vitaminen en antioxidanten.

Geneeskrachtige eigenschappen
Naast de ontstekingsremmende en pijnstillende werking, brengt gember heel wat meer positieve eigenschappen met zich mee.

Gember…
… verbetert je bloedcirculatie.
… vermindert een opgeblazen gevoel.
… werkt tegen misselijkheid en braken.
… stimuleert de spijsvertering.
… vermindert gewrichtspijn.

Hoe eet je gember?
Gember is vers of in poedervorm verkrijgbaar. Je hoeft hiervoor niet naar een speciale toko; tegenwoordig vind je het in de meeste schappen van de supermarkt. Natuurlijk kun je op een rauw stukje gember kauwen, maar lekker is anders. Wat je er wel mee kunt?

Zet bijvoorbeeld gemberthee. Hiervoor heb je een vers stuk gember nodig. Snijdt een stuk van deze knol af, schil en hak in stukjes. Vervolgens stop je dit samen met een schijfje citroen of verse munt in een glas en giet je er kokend water overheen. Vind je de thee nog te scherp? Voeg dan een beetje honing toe.

Naast thee kan je gember ook goed gebruiken in warme gerechten. Vooral in Indonesische of Thaise gerechten past dit kruid uitstekend.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?