Verwerk deze tips in je training voor een betere looptechniek

Een betere looptechniek werkt betere loopprestaties in de hand. Onderstaande tips kunnen helpen om je zo’n betere houding eigen te maken.

Voordat we het over de tips hebben, zeggen we eerst dat ‘de juiste looptechniek’ niet bestaat. Er zijn wel enkele bewegingspatronen die vrij gemeenschappelijk zijn voor elke loper. Wees ook voorzichtig als je je looptechniek onder handen neemt. Een loper neemt vaak van nature een stijl aan die goed bij zijn lichaamskenmerken past. Heb hoe dan ook geduld om je techniek te veranderen, kwestie van blessures voorkomen.

Tips

  • Probeer zo krachtig mogelijk af te zetten tijdens het lopen, in plaats van zo groot mogelijke voorwaartse passen te nemen. Beperk het naar boven opspringen. Licht naar voor hellen, meer dan compleet rechtop proberen te lopen, kan hierbij helpen.
  • Leun lichtjes voorover tijdens het lopen. Dit stimuleert het aannemen van een efficiëntere loopstijl.
  • Let op een kleine armbeweging. Beweeg je armen wel voor- en achterwaarts, maar niet te veel heen en weer voor het lichaam.
  • Verstevig de stabiliteit van je buik- en rugspieren.
  • Snelheidsoefeningen en explosiviteitstraining kunnen helpen om …
  1. De contacttijd te verkleinen en de pasfrequentie te verhogen.
  2. De stijfheid van de benen te verbeteren (onder andere door de kniebuiging in de steunfase te verminderen).
  3. De heupstrekking en de kracht waarmee dit gebeurt te verbeteren.
  4. Een betere controle van het kniegewricht te verkrijgen.
  5. Een grotere heupstrekking krijg je eveneens door heuveltraining, snelheidssprongen, bewust de nadruk leggen op heupstrekking tijdens het lopen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?