Vet heb je nodig!

Om af te vallen zal je minder moeten eten en meer moeten bewegen. Vet bevat met 9 kcal per gram meer energie dan eiwit (4 kcal/gram) en koolhydraten (4 kcal/gram). Vet schrappen is daarom het meest effectief als je jouw energie-inname wilt minderen. Echter, vet geheel schrappen is geen goed idee. Om blessurevrij te blijven is vet essentieel, met name voor vrouwen!

In een Amerikaans onderzoek werd de relatie duidelijk aangetoond; vrouwen die minder dan 63 gram vet eten per dag hadden aanzienlijk meer risico op blessures dan vrouwen die meer dan 80 gram vet per dag binnenkrijgen. Het percentage energie van vet in de geblesseerden was 27%, in de niet-geblesseerden 30%. Het onderzoek betrof 86 vrouwelijke hardlopers die gemiddeld 35 kilometer per week lopen, met een gemiddelde BMI van 22. Er bleek geen verschil in de hoeveelheid koolhydraten, eiwiteen, vezels, magnesium, calcium, ijzer, zink, koper of b-vitaminen tussen beide groepen. Wel aten de geblesseerden vrouwen gemiddeld 260 kcal minder per dag (2002 vs 2263 kcal). Ook kregen ze minder vitamine K en vitamine E binnen (twee vetoplosbare vitaminen, dit betekent dat deze vitaminen vet nodig hebben om opgenomen te worden door het lichaam).

De verklaring voor het preventieve effect van vet zoeken de onderzoekers deels in het ontstekingsremmende effect van zogenaamde meervoudig onverzadigde vetzuren, met name de omega-3 vetzuren (die vind je vooral in vette vis, lijnzaad en walnoten). Een andere verklaring was dat de geblesseerde groep te weinig energie binnenkreeg voor hun dagelijkse activiteiten. Dit gaat ten koste van het herstel na inspanning en kan zorgen voor een verstoorde hormoonbalans (met een lagere botdichtheid tot gevolg). De lage vitamine K-inname verergert dit mechanismen. Vitamine K vind je vooral in gedroogde kruiden (basilicum, salie, tijm) in groene groenten (spinazie, broccoli, sla) in lente-ui en in spruitjes.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?