GENT, BELGIE - APRIL 14 : Warc Vandecapelle pictured during core stability. on 14, April, 2021 in Gent, Belgie, 14/04/2021 *** © Gregory Van Gansen

Verhoog je snelheid met deze Plyometrische work-out

Wil je binnenkort je persoonlijke record aanvallen? Dan is plyometrische training een must. Dankzij plyometrische of ‘sprong’-oefeningen verbeter je je reactietijd, coördinatie en snelheid. Met deze work-out stimuleer je de snel samentrekkende spiervezels in je lichaam, zodat je meer explosiviteit en kracht kan ontwikkelen tijdens het lopen.

Wat houdt een plyometrische work-out in?

Een slimme manier om je looptempo te verhogen, is – naast interval- en sprinttrainingen – het integreren van plyometrische oefeningen in je trainingsschema. Bij plyometrische training voer je snelle, explosieve bewegingen uit die beginnen met een excentrische fase, waarbij de spier verlengd wordt, gevolgd door een concentrische fase, waarbij de spier net verkort wordt. De combinatie van het excentrisch en concentrisch samentrekken van de spieren zorgt voor een hogere reactietijd en een zo kort mogelijk grondcontact.

Plyometrische oefeningen zijn zeker niet enkel voor een select groepje sprinters en springers interessant. Iedere recreant die sneller, sterker en reactiever wil worden in zijn of haar sport is gebaat bij plyometrische training. Let wel: door de maximale aard van de inspanning zijn deze oefeningen niet aan te raden als je pas begint met sporten, je een blessure hebt of nog aan het herstellen bent van een blessure.

De uitleg van de plyometrische oefeningen vind je terug in de septembereditie van runningNL magazine. De bijhorende video’s, waarbij Energy Lab-coach Ward Vande Capelle je de juiste uitvoering toont, kan je raadplegen op het YouTube-kanaal van ons zusterblad runningBE.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?