Magische claims en hoge doseringen
In een recente aflevering van de avondshow met Arjen Lubach werd volop aandacht besteed aan het misleidend vermogen van voedingssupplementen. Zo bleek dat de verpakkingen vaak vol zitten met onrealistische claims en de supplementen zelf vaak gevaarlijk hoge doseringen bevatten.
Een voorbeeld van zo’n gevaar van een hoge dosering is Sven Kramer. Hij liep een vervelende beenblessure op door overmatig gebruik van vitamine B6-supplementen. Dit roept de vraag op: in hoeverre zijn deze voedingssupplementen daadwerkelijk nuttig, en helpen ze überhaupt bij het voorkomen van sportblessures?
De realiteit is dat vitaminetekorten amper voorkomen bij mensen die een gevarieerd en gezond dieet aanhouden. De kans dat een tekort aan vitamines leidt tot sportblessures is dan ook klein.
Maar waar komen sportblessures dan wel vandaan?
Binnen het hardlopen komen we vaak dezelfde boosdoeners tegen, namelijk; rugklachten, knieblessures en achillespees problemen. Vaak zijn deze blessures niet het gevolg van vitaminetekorten, maar ontstaan ze simpelweg door overbelasting, te fanatiek beginnen, een verkeerde houding of het isolerend trainen van specifieke spieren zonder aandacht te hebben voor de ondersteunende spieren.
Dit kunnen we echt doen om blessures te voorkomen:
- Begin geleidelijk: bouw de intensiteit van de training rustig op, zo krijgt het lichaam de kans om zich aan te passen.
- Denk aan de houding: be juiste houding is essentieel om blessures te voorkomen.
- Besteed aandacht aan de ondersteunende spieren: train niet alleen de primaire spieren, maar ook de ondersteunende spieren die het lichaam in balans houden.
- Vraag hulp: schakel professionele hulp in zoals een fysiotherapeut.
Geen quick fixes: Echte hulp bij blessures
Voor degenen die hulp willen inschakelen bij het voorkomen of herstellen van blessures, kan bijvoorbeeld fysiotherapie of personal training van grote waarde zijn. Zo kunnen fysiotherapeuten helpen bij het verbeteren van de houding, het versterken van bepaalde spiergroepen of het opstellen van preventieplan.
Een slimme eerste stap voordat professionele hulp wordt ingeschakeld, is om de zorgverzekering te bekijken. Vaak biedt een aanvullend pakket dekking voor fysiotherapie of bijvoorbeeld vergoedingen voor looptrainingen. Dit kan behoorlijk schelen in de kosten.
Kortom, verleg de focus van onnodige angst voor vitaminetekorten naar een gezonde manier van trainen met eventuele ondersteuning. Want dat scheelt je heel wat euro’s.