Voorkom stijve schouders bij het hardlopen door RSI

Hardlopen en RSI lijken op het eerste gezicht niet zoveel met elkaar te maken te hebben. Met hardlopen kun je juist ontspannen van al het lange computerwerk. Maar wist je dat RSI-klachten aan je schouders of nek de hardloopbeweging ook kunnen belemmeren? Vandaag op Internationale RSI-dag is het goed daar eens bij stil te staan en te checken of die stijve schouders en nek misschien toch iets meer zijn.

RSI staat voor Repetitive Strain Injury, waarbij het gaat om herhaaldelijk dezelfde beweging uitvoeren of in dezelfde houding werken. Hierbij kunnen klachten ontstaan zoals pijn, tintelingen of een onaangenaam verdoofd gevoel in bovenrug, nek- en schoudergebied, armen, ellebogen, polsen, handen en vingers. RSI begint vaak met af en toe pijn die snel weer wegtrekt. Al snel maakt die pijn het werken en veel dagelijkse handelingen onmogelijk. Tijdens het hardlopen kun je dit ook merken. Soepele schouders zijn namelijk belangrijk voor een goede armzwaai.

Verkrampter hardlopen

Je kan RSI zelf herkennen als je langer dan zes weken pijn of tintelingen in je pols, vingers, onderarm, rond je elleboog, rond je schouders of tussen je schouderbladen voelt. Tijdens het hardlopen zul je vooral last ervaren als je pijn in je schouders voelt. Omdat je hele nekgebied stijf wordt ga je verkrampter lopen. Een trainer zal dit ook snel herkennen omdat je met je schouders omhoog loopt.

Micropauzes

Als je last hebt van RSI-klachten los je dit niet simpel op met een paar oefeningen. Computerschouders ontstaan misschien in 40 tot 50 uur achter de computer, tien minuten oefeningen doen helpen daar niet direct bij. Je zal eerst op je werkplek het probleem moeten aanpakken. Vraag daarom advies over een ergonomische houding achter je computer. Zelf kun je ook al veel doen door bijvoorbeeld elk half uur even een micropauze van 3 minuten in te lassen. Er bestaan tegenwoordig ook allerlei programma’s met timers die jou een seintje geven om even van het scherm af te gaan. Dit is trouwens ook goed voor alle nadelige gevolgen van lang achter elkaar zitten.

Schouderoefeningen tijdens het hardlopen

Je hardlooptraining kan wel helpen te voelen dat je schouders stijf zijn geworden door al het computerwerk. Met gerichte oefeningen tijdens je training kun je daaraan werken. Probeer bijvoorbeeld tijdens je warming-up je schouders zo hoog mogelijk op te trekken en daarna weer te laten zakken. Je kan ook loopoefeningen doen met de armen hoog in verschillende varianten: op je tenen lopen, looppas of met een versnelling.

Tijdens het hardlopen is het goed om ook eens op je armzwaai te concentreren. Zwaai dan met je armen alsof ze niet aan je lichaam vastzitten. Je kan ook op bepaalde stukken echt specifiek concentreren op je schouders. Denk dan steeds: ‘schouders laag’. Probeer dat eens stukjes van honderd meter om het verschil te voelen tussen opgetrokken en lage schouders.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?