Vrouwen hebben meer voordeel van snelle carbonschoenen

De hardloopschoenen met carbonplaat ontketenden een paar jaar geleden een ongekende revolutie in de hardloopwereld. Lopers merkten dat ze sneller liepen op deze schoenen en er ontstond een felle discussie of dit wel geoorloofd was. Inmiddels zijn ze niet meer weg te denken. Nieuw onderzoek wijst uit dat vrouwen meer voordeel hebben van deze schoenen.

Nike kwam in 2017 als eerste op de markt met een schoen die voorzien was van een carbonplaat in de zool. Deze moest zorgen voor meer veerkracht. Lopers waren onmiddellijk enthousiast en voelden dat ze harder liepen op deze schoenen. Sinds de opkomst hebben we ook de tijden enorm zien verbeteren. Het was al snel duidelijk dat deze ontwikkeling daadwerkelijk iets betekende voor de prestaties en andere merken gingen al snel in de achtervolging op Nike om ook een dergelijke schoen op de markt te brengen.

Inmiddels hebben de meeste merken ook een schoen op de markt die voorzien is van carbon in de zool. Ook de wereldatletiekfederatie World Athletics heeft een inhaalslag gemaakt en regels opgesteld voor dit type schoenen.

De schoenen hebben de laatste jaren ook hun intrede gedaan bij de massa. Waren het aanvankelijk alleen de topatleten die erop liepen, inmiddels zie je steeds meer lopers met deze schoenen aan de start van evenementen verschijnen. Dit maakt het mogelijk om ook het effect van de schoenen beter in kaart te brengen. In vroege studies werd gesproken over een voordeel van 4 procent, maar dit was onder laboratoriumomstandigheden. Nieuw onderzoek heeft gekeken naar de prestaties van grote groepen bij grote stadsmarathons.

Uit dit onderzoek is gebleken dat mannen en vrouwen inderdaad sneller lopen op dit nieuwe type schoen. In het algemeen bleken mannen op carbonschoenen 2,0 procent sneller dan de lopers op gewone schoenen. Bij vrouwen was dit verschil zelfs 2,6 procent. De onderzoekers keken vervolgens ook specifieker naar data van lopers die geswitcht waren van gewone schoenen naar carbonschoenen. In dat geval vielen de verschillen iets kleiner uit. Bij mannen was het verschil nog 0,8 procent. Dit betekent nog steeds een progressie van meer dan een minuut. Bij de vrouwen ging het om aanzienlijk meer, namelijk het dubbele. Zij hadden een voordeel van 1,6 procent. Omgerekend naar hun tijden leverde dat een voordeel van bijna 4 minuten op.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?