Vrouwen kunnen marathontempo beter vasthouden dan mannen

Vrouwen zijn beter in staat om hun marathon te lopen op een gelijkmatig tempo, waardoor ze een kleiner verval kennen. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek waarbij ruim 2 miljoen marathontijden van mannen en vrouwen werden geanalyseerd.

Sneller betekent niet altijd beter: hoewel mannen gemiddeld snellere tijden neerzetten op de marathonafstand, kunnen vrouwen hun marathon beter indelen. Dat blijkt uit een analyse van RunRepeat, waarbij 2.348.505 marathonresultaten tussen 2009 en 2019 bestudeerd werden. De onderzoekers analyseerden data van 6 grote marathons over de hele wereld (Boston, Berlijn, Chicago, Londen, New York en Parijs) om zo de verschillen in marathontempo’s tussen mannen en vrouwen bloot te leggen.

Eerste helft sneller

Bijna 92% van alle onderzochte deelnemers, zowel mannen als vrouwen, liep de eerste helft van de marathon sneller dan de tweede helft. Eerdere onderzoeken naar pacingsstrategieën op de marathon tonen echter aan dat het beter is om de marathon te lopen met een gecontroleerd (gelijkmatig) tempo voor een optimaal resultaat. Dat wil zeggen dat er weinig tijdsverschil zit tussen de eerste en tweede helft van je race. Je kan dus in het begin beter wat energie sparen om de bekende man met de hamer te vermijden in het tweede deel.

Tempoverval bij mannen en vrouwen 

Bij de mannen werd er een gemiddelde snelheidstoename van 14,07% vastgesteld tijdens het tweede deel van de marathon, terwijl deze stijging 11,49% bij de vrouwen bedroeg. Zo stelden de onderzoekers vast dat vrouwen 18,33% beter zijn in het behouden van hun marathontempo, wat betekent dat ze zich minder snel ‘opbranden’ in het tweede deel van hun marathon en dus een kleiner risico hebben op een mogelijk tempoverval.

Nederland

Bij het onderzoek is ook een ranking gemaakt op basis van landen. Die lijst wordt op de hele marathon aangevoerd door Spanje met een gemiddelde finishtijd van 3:53 uur, gevolgd door Zwitserland (3:55) en Portugal (3:59). België staat in dat landenklassement op de zevende plek (4:03) en Nederland op plek 11 (4:08). Uitgesplitst naar geslacht doen de Nederlandse vrouwen het beter dan de mannen: de vrouwen staan op plek 10 (4:25) en de mannen op plek 11 (4:03)

Jezelf vergelijken met wereld

Ben jij benieuwd hoe jij het doet ten opzichte van hardlopers over de hele wereld? Dan kun je nu via Runrepeat jouw tijden op de 5 km, 10 km, halve marathon en hele marathon vergelijken met de database van 35 miljoen resultaten uit de afgelopen 20 jaar. Zo kun jezelf eens met meer dan alleen je eigen loopmaten vergelijken! De tool vind je op runrepeat.com

Ga voor meer interessante uitkomsten naar het onderzoek ‘State of Running’

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?