Waarom je als loper nu al zonnecrème moet smeren

In het voorjaar zijn de weersomstandigheden hier nogal onvoorspelbaar. Maartse buien en aprilse grillen spelen vaak verstoppertje met de zon. Heeft het dan wel zin om zonnecrème te smeren? Het antwoord is ja!

Dermatologe Sofie De Schrijver, zelf een fervent loopster, is formeel: “Ja, je moet je zeker insmeren voor elke looptraining of -wedstrijd in het voorjaar. Eigenlijk moet je je huid het hele jaar door tegen de zon beschermen. De UV-stralen zijn er immers altijd, niet alleen in de zomer. Ook in het voorjaar is de zon schadelijk voor je huid. Het heeft dus wel degelijk zin om je zonnecrème in maart en april al tevoorschijn te halen.”

Na de donkere winter is het extra opletten geblazen. De Schrijver: “Als de zon schijnt, maakt je lichaam meer melanine aan om je tegen de UV-stralen te beschermen. Die melanine maakt je huid bruiner. Na de winter heb je minder kleur door het gebrek aan zonlicht en is je huid dus minder goed beschermd. Let op, dit betekent niet dat je de zonnecrème achterwege mag laten als je een iets donkerdere huis hebt. Gebruinde huid of niet: zonnestralen blijven schadelijk. Zonder zonnecrème veroudert je huid sneller en kun je huidkanker krijgen. Eigenlijk maak je je huid kapot.”

Tips van de dermatologe:

  • Kies voor zonnecrème met een voldoende hoge UV-beschermingsfactor, afhankelijk van je huidtype. Je kunt je laten adviseren bij de apotheek voor een degelijke crème waarmee je goed beschermd bent.
  • Als de zon fel schijnt, ga je beter niet tussen 11u en 15u lopen. Dan is de zon het sterkst en kunnen de UV-stralen meer schade toebrengen.
  • Kies op een bewolkte dag voor een dagcrème met een UV-factor. Zo ben je ook zonder zonnecrème een beetje beschermd als de zon toch onverwacht door de wolken komt piepen!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?