Wat is de grijze zone? En hoe blijf je ervan weg?

De grijze zone is voor iedere loper anders. Het is de zone waarin je iets sneller loopt dan je duurlooptempo, waardoor je een mix van energiesystemen aanspreekt die een optimale progressie in de weg kunnen staan en een onnodige stress op het lichaam kunnen geven op de rustige trainingsdagen. Energy Lab-coach Thijs Dekiere geeft uitleg.

Deze ‘grijze zone’ wordt ook weleens het ‘zone 3- plateau’ genoemd. Om het in perspectief te plaatsen: zone 1 loop je 50 tot 60 procent van je maximale harstslag, in zone 2 60 tot 70 procent, zone 3 70 tot 80 procent, zone 4 80 tot 90 procent en zone 5 90-100 procent. Dekiere: “In de praktijk zien we vaak dat vele recreatieve lopers van nature eerder ‘grijs’ gaan trainen. Ze zullen het grootste deel van hun looptrainingen in zone 3 afwerken. Dit is een tempo waar je net sneller dan een comfortabel tempo loopt, maar waarmee je ook niet helemaal kapot bent op het einde van je training.”

Dekiere vervolgt: “Te veel van dit type training doet je conditionele opbouw sneller stagneren en kan op lange termijn zelfs nadelig zijn. Let wel: in het kader van langere afstanden kan een zone 3-training (die je uitvoert aan een specifiek marathontempo) soms wel een nuttige invulling zijn, maar voor kortere explosievere loopafstanden is deze zone af te raden.”

 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?