Wereldkampioen zitten

Ruim een half jaar zijn we al in de ban van Corona. Iedereen heeft te maken gehad met bepaalde inperkingen van vrijheid. We kregen een andere dagstructuur, andere prikkels en er heerst onzekerheid. Pittig voor velen en waar haal je dan je balans uit? Terugkijkend had ik zelf al snel de knop omgezet om te dealen met ‘het nieuwe normaal’. Sociale contacten en het familieleven stonden op een laag pitje maar de balans hield ik door een dagelijkse portie beweging. Even naar buiten om een stukje te wandelen, lopen of fietsen.

Meer dan ooit ben ik mijn ouders dankbaar dat zij mij een opvoeding gaven waar sport en een actieve leefstijl onderdeel van waren. Mijn broer en ik hadden voor ons tiende levensjaar al kennis gemaakt met judo, gym, zwemmen, tennis, skiën en atletiek. Zelf liepen ze hard, tennisten, fietsten en dat werd vaak gecombineerd met gezelligheid. Soms weet je niet beter. In dit geval is bewegen tijdens de opvoeding in ons DNA geplant en daar hebben we ons leven lang de vruchten van geplukt.

Het sporten van vroeger als kind heeft me een soort van zelfredzaamheid gegeven. Ik leerde te relativeren, incasseren, te anticiperen. Ik werd weerbaar en leerde doorzetten maar vooral ook leer ik wat het is om dingen samen doen, samen te bouwen, wat het is om buiten te zijn en hoe het voelt als je ergens je best voor hebt gedaan. Dat het enorm bijdraagt aan een gezonde leefstijl, realiseerde ik me pas later. Toen hardlopen en bewegen voor mij de manier werd om heerlijke balans te houden. Tijdens het lopen ontspan ik, verwerk ik, relativeer ik, geniet ik en laad me op. Juist in deze Corona tijd.

En nu de cijfers ook nog eens laten zien dat een gezonde en actieve leefstijl belangrijk zijn, hoop ik dat er echt mee aan de slag wordt gegaan. Een paar cijfers. Gemiddeld zit 12% van de EU burgers 8 en een halfuur per dag of meer. Nederlanders zitten daar ver boven met 32% en voeren daarmee deze ranglijst aan. We zijn dus kampioen zitten. Afgelopen jaar hadden ruim 50% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder overgewicht. Bij kinderen tot 18 jaar heeft al ruim 13% overgewicht.

De overheid zou een meer prominente rol moeten pakken bij het stimuleren van een actieve leefstijl in het DNA van kinderen. Zorg dat de kinderen al vanaf de basisscholen voldoende beweging krijgen én laat ze een gezonde leefstijl ervaren. Dit is naast beweging ook aandacht besteden aan voeding en welzijn. Maak er een speerpunt van. Want jong geleerd is oud gedaan.

Mijn ouders zijn nog steeds actief. In de zeventig en als ik dan zitten nog op de racefiets, soms de mountainbike. Soms fietsen we samen. Dat is genieten, dan ben ik trots en hoop dat ik later ook nog zo mag leven. Actief genieten.

Dit artikel verscheen als redactioneel in RunningNL magazine #37

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?