World Athletics legt schoenontwikkelingen aan banden, Alphafly verboden

De wereldatletiekbond World Athletics bracht gisteren haar langverwachte oordeel naar buiten over schoenen. Dit naar aanleiding van de schoenen waarmee Nike enige opzien baart in de hardloopwereld. Het Amerikaanse merk deed afgelopen jaren heel wat stof opwaaien met een serie schoenen die voorzien zijn van een carbonplaat. Deze plaat zou de lopers een aanzienlijk voordeel opleveren. Er wordt gesproken van een voordeel van enkele procenten en de resultaten tijdens grote wedstrijden lijken deze uitspraken te onderstrepen.

carbonplaat

World Athletics kon dan ook niet anders dan op deze discussie te reageren. De bond gaat de ontwikkeling niet volledig tegenhouden, zo maakte ze gisteren bekend. Het gebruik van een plaat, van carbon of willekeurig welk ander materiaal, blijft toegestaan. De beperking is dat de plaat uit één stuk moet bestaan.

Dit betekent dat Nike Vaporfly en the Next% gebruikt mogen worden. De schoen waarmee Eliud Kipchoge de 2-uurgrens op de marathon wist te doorbreken, wordt wel verboden. Deze Alphafly zou namelijk een plaat bevatten die bestaat uit 3 delen. Verder zullen schoenen die tijdens officiële wedstrijden gebruikt worden, minimaal 4 maanden beschikbaar moeten zijn voor het grote publiek.

andere merken

Inmiddels zijn ook andere merken bezig met de ontwikkeling van dergelijke schoenen. Hoka One One heeft inmiddels een model op de markt gebracht en Brooks komt op 1 maart met een dergelijke schoen. Ook andere merken komen naar verwachting dit jaar nog met een schoen op de markt. Zij zullen echter haast moeten maken als ze hun atleten tijdens de Olympische Spelen op de schoen willen laten lopen. De schoen zal dan uiterlijk 30 april op de markt moeten zijn.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?