22-09-2013 Dam tot Damloop Amsterdam-Zaandam Nederland Atletiek Foto: Kees Nouws -

Zo kom je Blue Monday door

Het jaar is alweer even begonnen, de gezellige feestdagen hebben plaatsgemaakt voor dagelijkse sleur en het warme, weer is nog ver te zoeken. En dan is het vandaag ook nog eens de derde maandag van januari, beter bekend als Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar. Bang om een rotdag tegemoet te gaan? Zorg dat jij deze ‘blauwe maandag’ op hardloopschoenen verslaat.

Het is bewezen dat mensen zich gelukkiger voelen als ze bewegen. Neem vandaag dus een actieve houding aan en ruim wat extra tijd in voor een hardlooprondje. En vergeet vooral je porties vitaminen niet!

Meer energie met vitamine D
Een extra dosis energie kan iedereen wel gebruiken op deze sombere dag in januari. Een verkoudheid of griepje ligt op de loer. De oorzaak hiervan is een verlaagd immuunsysteem. Dit kan komen door een tekort aan vitamine D. Ook heeft deze vitamine in combinatie met calcium een positieve invloed op je botdichtheid. Neemt het lichaam te weinig vitamine D op, dan loop je een groter risico op spierzwakte en –krampen. Daarnaast daalt het serotinegehalte, waardoor de kans op een depressief gevoel toeneemt. Vitamine D haalt je lichaam voornamelijk uit zonlicht. Ga op deze Blue Monday dus vooral naar buiten, want ook al schijnt de zon niet: je lichaam maakt toch vitamine D aan.

Begin aan je voornemens
Had je eind december met het champagneglas in de hand nog van die fantastische voornemens? Wilde je dit jaar meer gaan trainen, sneller lopen of vaker aan wedstrijden deelnemen? Als daar de afgelopen drie weken nog weinig van terecht is gekomen: begin vandaag. Het is nooit te laat om je hardloopschoenen alsnog vaker aan te trekken en die extra training op je programma te zetten. Vooral op een ‘sombere’ dag als vandaag kan het je extra energie geven om te beginnen. Belangrijk is dat je de voornemens en doelen voor ogen blijft houden en zo nodig, deze opnieuw formuleert.

Stel concrete doelen
Voornemens worden vaak niet nageleefd door het ontbreken van concrete doelen. Maar hoe maak je doelen concreet? Onthoud het ezelsbruggetje ‘SMART’, dat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden staat. Een doel als ‘Ik wil meer gaan hardlopen’, is gedoemd te mislukken. Het is niet specifiek, want hoeveel is meer? Je kunt het daardoor niet meten. Daarnaast heb je er geen tijd aan gebonden, waardoor zicht op het doel ontbreekt. Een beter doel zou zijn: ‘Vanaf vandaag ga ik iedere week minimaal drie keer een hardloopronde voltooien van x aantal kilometer’. Het belangrijkste is om een haalbaar doel te stellen dat bij jou niveau past.

En of je nu gelooft in Blue Monday of dat je het een ordinair marketingverhaal vindt: meer bewegen, buiten zijn en doelen stellen, geven je altijd meer energie.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?