Ultralopers Hilde Dosogne, Paul Musegaas en Matthieu Bonne: als een marathon niet ver genoeg is

Wanneer een marathon niet ver genoeg is. Hilde Dosogne wil elke dag van het jaar een marathon lopen, Paul Musegaas heeft het Nederlands record 24 uur hardlopen op zijn naam staan en Matthieu Bonne besloot het wereldrecord van meer dan 1000 km op 6 dagen aan te vallen. RunningNL sprak met drie ultralopers over hun drijfveren en doorzettingsvermogen.

Op de erelijst van Hilde Dosogne staat bijvoorbeeld de Marathon des Sables, die bekendstaat als de zwaarste ultramarathon ter wereld. Waar komt de motivatie voor die extreme tochten vandaan? “Om een ultraloop te voltooien, kom je in een survivalmodus. Je gaat helemaal terug naar de basis. Daarnaast ben ik zeer gepassioneerd door de loopsport en wil ik graag mijn eigen grenzen verleggen. Iedere keer als ik een ultraloop succesvol voltooide, gaf dat grote voldoening. Daarna keek ik direct uit naar wat ik nog meer zou kunnen.”

Lees ook: Hilde Dosogne (54) wil in 2024 élke dag een marathon lopen: ‘Sterke mensen hebben zelden een makkelijk verleden’ – RunningNL

Afvinken

Een ultraloop betekent omgaan met extreme afstanden. Lopen in temperaturen ver onder het vriespunt of juist boven de 50 graden is geen uitzondering. Ook een nachtje doorhalen komt voor. Dat is niet alleen een fysieke uitdaging, maar zeker ook een mentale beproeving. Hoe gaat Dosogne daarmee om? Hoe houdt ze de motivatie hoog als ze 100 kilometer gelopen heeft en tegelijkertijd nog 143 kilometer te gaan heeft? Dosogne vertelt dat het stellen van subdoelen cruciaal is. “Bij de Spartathlon wou ik de eerste 100 kilometer in 11 uur lopen. Als dat lukt, kun je dat alvast afvinken. En qua voeding deelde ik de race op in zes marathons. Na iedere marathon nam ik dan een recovery shake.”

Mijlpalen

Het zijn de tussentijdse mijlpalen die Dosogne helpen om lange tochten te overbruggen. Dit jaar zijn dat bijvoorbeeld de 50ste, de 100ste of 151ste marathon (dan verbreekt ze het officiële wereldrecord; red.) die haar gemotiveerd houden. “Daarnaast krijg ik energie van de mensen die meelopen, reacties op sociale media en de aandacht in de pers.”

Lees ook: Verbreekt Aleksandr Sorokin zijn eigen wereldrecord op de 24 uur? – RunningNL

Paul Musegaas

Je zou hem een atypische hardloper kunnen noemen. Paul Musegaas was nooit lid van een atletiekvereniging, had nooit een coach en loopt weinig wedstrijden. Eén keer per week loopt hij door de Utrechtse Heuvelrug 50 kilometer richting een treinstation, waarna hij weer huiswaarts keert. Het zijn voor hem de leukste uren van de week. “Ik vind het vooral leuk om lange afstanden in het bos te lopen. Ik loop echt voor mezelf en heb weinig bewijsdrang. Lekker met een rugzakje over die kleine paadjes midden in de natuur. Eens in de zoveel tijd denk ik dan: ‘Laat ik eens aan een wedstrijd meedoen’.”

24 uur hardlopen

Hij ging op zoek naar een trailrun van 100 kilometer, maar kwam uit bij het Nederlands kampioenschap 24 uur hardlopen. “Dat leek me wel een leuke uitdaging en ik dacht dat het me wel zou lukken.” Musegaas werd in juli 2023 meteen Nederlands kampioen en kwalificeerde zich voor het wereldkampioenschap in Taipei (Taiwan) eind vorig jaar. Voor Musegaas was het een indrukwekkende ervaring. In Taipei liepen de deelnemers 24 uur over een parcours van slechts 2 kilometer. Musegaas legde ruim 263 kilometer af, een Nederlands record. Hoe bleef hij mentaal op de been? Want voor iemand die normaal gesproken lange stukken door het bos loopt, was dit het tegenovergestelde. “In mijn trainingen ben ik niet prestatiegericht. Dit keer wel. Dan hindert zo’n rondje helemaal niet.”

Matthieu Bonne

In zes dagen tijd 2595 rondjes en in totaal 1038 kilometer lopen. De Belgische ultrasporter Matthieu Bonne startte op zondag 24 maart aan zijn wereldrecordpoging op de atletiekbaan van Merelbeke. Het zou voor Bonne de kers op de taart zijn, nadat hij in 2023 het wereldrecord ‘meeste aantal kilometer fietsen in één week’ en ‘meeste aantal kilometer non-stop zwemmen’ op zijn naam zette.

Lees ook: Wereldrecord voor 61-jarige Brit: loopt 1000 marathons in snelste tijd – RunningNL

Acht triatlons in acht dagen

Ook voltooide hij in 2022 acht triatlons in acht dagen én zwom hij in 2020 als eerste ooit de volledige Belgische kust af. Maar dit keer lukte het Bonne niet om een nieuw wereld record neer te zetten. Dat bleef in handen van de Griek Yiannis Kouros. Een longontsteking, slaaptekort en hallucinaties dwongen hem om op vrijdag 29 maart na 793,3 kilometer zijn race te beëindigen. Bonne: “Ik ben teleurgesteld dat het niet lukte, zeker omdat ik tot op het laatste moment op het recordschema liep. De weersomstandigheden waren een stuk slechter dan we verwachtten. De eerste nacht liep ik in 2 graden. Het voelt als een gemiste kans.”

Kamp Waes

Bonne is in België bekend van zijn deelname aan het televisieprogramma Kamp Waes, maar wellicht nog meer van zijn extreme recordpogingen. Het ultralopen heeft daarbij een speciaal plekje. Bonne: “Ultralopen is het zwaarste dat er is. Als je van start gaat om zo’n afstand te behalen, is je verschuilen geen optie meer. Je moet allerlei obstakels overwinnen, niet in de laatste plaats je eigen gedachten. Daarnaast is de fysieke belasting zwaarder dan bij andere sporten, zoals fietsen of zwemmen. Daarom zou dit mij zoveel meer voldoening geven dan de wereldrecords die ik in andere sporten behaalde.”

 

Wil je het hele artikel lezen? Bestel dan hier ons magazine of lees verder via Blendle. 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?