10 vragen aan Khalid Choukoud: ‘Ik ga strijden met de beste atleten ter wereld’

In aanloop naar de Spelen legden vijf Nederlandse atleten 10 vragen voor. Vandaag deel 2: Khalid Choukoud (37). De marathonloper liep in Valencia 2023 een dik persoonlijk record (2:07:37). Nadat hij tijdens de marathon van Amsterdam in 2023 de kwalificatie net misliep, kwalificeerde hij zich hiermee ruimschoots voor zijn tweede olympische marathon.
Wat vind je de leukste training?

“Ik vind met name de lange duurlopen leuk. Trainingen van 40 of 45 kilometer. Ik ben dan zó geconcentreerd. Het is ook een lekker tempo, omdat ik dan wat langzamer loop dan op de marathon. Tijdens een race loop ik zo rond de 3:01, in zo’n lange duurtraining rond de 3:18. Ik vind het heerlijk om zo rond de 2,5 uur een constant, vlak tempo te lopen.”

Welke vijf items zitten als eerste in je sporttas?

“Mijn schoenen en startnummer als eerste. Want ja, als ik die vergeet ben ik gezien. En verder sportdrank, repen en mijn horloge. Al heb ik die horloge eigenlijk altijd om.”

Als je op trainingsstage zou gaan en je mag één trainingsmaatje meenemen, wie kies je dan?

“Ik train meestal alleen, heb weinig met andere atleten getraind. Maar als ik moet kiezen, ga ik voor Abdi Nageeye. Ik zou wel willen kijken wat dan mijn niveau is ten opzichte van hem. Dat is wel een leuke sparringpartner, toch? Overigens zou ik hem zeker het olympisch goud gunnen.”

Wat is jouw grootste talent op hardloopvlak?

“Tijdens de periode dat ik bij Bram Wassenaar trainde, vroeg ik hem of ik eens lange duurlopen mocht doen. Dat ging zo makkelijk dat hij me overtuigde van mijn talent op de marathon. Inmiddels kan ik heel mooi vlak lopen, als een soort dieselmotor. Ik kan bijvoorbeeld tijdens een duurloop van 45 kilometer continue een snelheid van 3:20 vasthouden. Dat is wel een soort talent dat ik heb.”

Wat is je favoriete plek om te trainen?

“Het Zuiderpark in Den Haag. Het is een rondje van 2,5 kilometer. Voor mij is het een speciale plek omdat het mijn thuisbasis is en ik hier ontdekt ben als atleet. Dus daar denk ik nog weleens aan terug als ik hier loop. In het buitenland train ik graag in Marokko, in het Atlasgebergte. Dat is rustgevend, omdat je midden in de natuur en bergen zit en vrijwel geen auto’s tegenkomt.”

Wat doe je de avond en ochtend voor de marathon?

“Proberen te ontspannen en te rusten, want ik ben dan zenuwachtig. ’s Ochtends sta ik een uurtje of 2 voor de race op, waarna ik ga bidden. Dat geeft me rust. Daarna ga ik ontbijten, een warming-up doen en me klaarmaken voor de race. Dan denk ik echt: ‘laat die marathon maar komen.”

Lees ook: 10 vragen aan Maureen Koster: ‘Ik bezwijk niet snel onder de druk’  

Wat is jouw mooiste herinnering aan de Olympische Spelen?

“Dat is in ieder geval niet mijn deelname in Tokio in 2021. Dat voelde vanwege de coronaregels als een gevangenis. Achteraf had ik daar beter niet kunnen starten. Zeker ook omdat ik daar moest opgeven vanwege maagklachten.
Mijn mooiste herinnering heb ik aan de Spelen van 2004. Ik zag op televisie hoe de Italiaan Stefano Baldini won. Niemand verwachtte dat hij zou winnen. Zo zie je maar dat op de marathon alles kan gebeuren als je een goede dag hebt. Zeker bij de Olympische Spelen.”

Wat was de afgelopen maanden de grootste opoffering in aanloop naar de olympische marathon?

“De focus is 100 procent. Ik zorg ervoor dat ik fit en gezond blijf en niet geblesseerd raak. Wat ik bijvoorbeeld wel moeilijk vond, is dat ik bewust het EK in Rome skipte. Zo’n wedstrijd lopen met alles wat daarbij komt kijken, dat mis ik dan wel. En natuurlijk mis ik mijn familie als ik op trainingsstage ben of voor wedstrijden op pad. Ik ben altijd blij als ik mijn vrouw, dochtertje en mijn ouders weer in de armen kan sluiten.”

Wat voor marathon verwacht je in Parijs?

“Het parcours is heuvelachtig, dat ligt mij een stuk beter dan een vlak parcours. Ik heb jarenlang bij de Europese top gestaan in de cross. Ik ben een fysieke atleet, sterk. Dus daarom denk ik dat het parcours in mijn voordeel is en mij helpt om een topprestatie neer te zetten. De winnende tijd wordt geen toptijd, ik denk dat die ligt tussen de 2:08 en 2:10.

Met welke ambitie ga je naar Parijs?

“Ik ga niet naar Parijs om op vakantie te gaan. Ik ga strijden met de beste van de wereld. Het wordt een onvoorspelbare, tactische race met veel tempowisselingen. Het is moeilijk te zeggen met welke plek ik tevreden ben, maar ik wil in ieder geval finishen en een topprestatie neerzetten.”

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van RunningNL

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?