www.jeroenvosfotograaf.nl - bruidsfotografie - eventfotografie - bedrijfsfotografie

‘Stratenloper’ Maron Janssen en ‘Mister 040’ Harm Sengers: ‘Op Stratumseind word je net zo hard aangemoedigd als op Alpe d’Huez’

Oktober is de maand van de feestelijke (0)40ste ASML Marathon Eindhoven, het grootse loopfeest in de Brabantse lichtstad. Dat Eindhoven prachtig is om lopend te beleven, vertellen Maron Janssen en Harm Sengers. Janssen is bezig met een megaproject om door elk van de 2765 straten van Eindhoven te lopen.  Sengers heeft als bijnaam ‘Mister 040’ omdat hij als Eindhovenaar lopend met startnummer 040 al diverse malen hoog in de einduitslag van de marathon eindigde.

In Eindhoven staat het weekend van 12 en 13 oktober volledig in het teken van de (0)40ste editie van de ASML Marathon Eindhoven. Dit grootste tweedaagse sportevenement van de provincie Noord-Brabant is een echt loopfeest met 30.000 lopers en 200.000 enthousiaste toeschouwers. Naast laagdrempelige afstanden als de City Run en de Jumbo Mini Marathon zijn er ook de RSM ¼ marathon en de zeer populaire ASML Halve Marathon Eindhoven. Op zondag is het hoogtepunt de klassieke marathonafstand van 42.195 km.

040

Omdat het de 40ste editie is in de stad die de bijnaam 040 heeft, worden dat weekend naast de diverse gebruikelijke wandel- en hardloopafstanden ook een aantal feestelijke accenten aangebracht. Zo wil de organisatie proberen uit elke straat van Eindhoven een deelnemer aan de start te krijgen. Eindhoven telt 2765 straten en de organisatie is al een eind op weg om dat doel te halen.

Maron Janssen (20) uit het naast Eindhoven gelegen Waalre draait het om: hij is bezig met een megaproject om door elk van die 2765 straten van Eindhoven hard te lopen. “Ik ben tweedejaarsstudent Psychologie en Techniek aan de TU Eindhoven. Daarbij ben ik bestuurslid bij de Studentensportvereniging Asterix. In mijn hart ben ik een 400 en 800 meter loper, met als ultieme doel de 800 meter onder de 2 minuten te lopen. Daarvoor moet ik veel snelheidswerk doen op de atletiekbaan”, begint Janssen zijn verhaal.

Lees ook:  Dit zijn de parcoursen voor de 40ste jubileumeditie van de ASML Marathon Eindhoven

“Voor mijn uithoudingsvermogen deed ik steeds een duurloop over hetzelfde rondje in Waalre. Dat bleek niets voor mij, ik wilde graag iets verkennen en ontdekken. Daarom besloot ik als uitdaging om alle straten van mijn woonplaats Waalre te belopen, dat waren er 338. Ik werd hierbij aangenaam verrast en kwam in straten en op leuke plekjes waar ik nog nooit geweest was! Toen ik binnen zes maanden alle straten van Waalre afgestreept had, besloot ik het groter aan te pakken en sinds december 2023 ben ik begonnen om alle 2765 straten in Eindhoven te lopen. De lengte van de straten van Waalre en Eindhoven is samen meer dan 3.000 kilometer.”

Alle straten afvinken

Hoe vaak Janssen een deel van Eindhoven loopt, hangt af van het baanseizoen bij zijn atletiekvereniging. Momenteel loopt hij één keer per week tussen de 10 en 15 kilometer door een gedeelte van Eindhoven. Als het baanseizoen in oktober afgelopen is, gaat de frequentie omhoog naar twee of drie keer per week. “Tijd is het grootste probleem. Het kost me best veel tijd om alleen eerst bij het startpunt te komen. Ik pak vanaf huis de auto en rij dan naar de wijk waarvan ik de straten wil belopen. Voor de Eindhovense binnenring pak ik vanwege de parkeerkosten vaker de bus of de fiets. Ik doe geen opwarming, maar begin meteen. Via mijn oortjes luister ik naar motiverende muziek en ondertussen houden mijn telefoon en Garmin nauwkeurig de route, tijd en gelopen afstand bij. Op mijn telefoon kan ik via Strava mooi zien wat ik heb gelopen en wat ik nog moet lopen. De lijn in de afgevinkte straten kleurt namelijk oranje op de kaart. Zo kan ik ook voorkomen dat ik stukken dubbel doe, want dat kost tijd en energie. Ik pak zoveel mogelijk straten mee. De enige straten die ik oversla, zijn doodlopende straatjes en straten en steegjes met een hek ervoor waar ik niet doorkan. Bedrijventerreinen sla ik ook over.”

Mooie stukjes Eindhoven

Met een tempo van 5’/km doorkruist Janssen de Eindhovense straten. Nu voornamelijk het zuidelijke deel van de Brabantse stad, dit is ook het deel waar een groot gedeelte van het parcours van de 40ste ASML Marathon Eindhoven doorheen loopt. Een drukke straat met veel stoplichten kan het tempo drukken, Janssen is per slot van rekening gewoon verkeersdeelnemer en moet zich aan de verkeersregels houden. Een verplichte stop bij een stoplicht of een oversteek gebruikt hij om te kijken waar hij is. Mooie stukjes Eindhoven is hij het afgelopen halfjaar genoeg tegengekomen.

“Ik loop graag door gebieden waar veel groen is en in wijken en op plekken waar ik niet of niet vaak ben geweest. Wijken die ruim zijn opgezet met diverse woonvormen vind ik prachtig, in tegenstelling tot wijken waar elk huis hetzelfde is. Bijzonder leuk vind ik de wijk waar ik heb gewoond. Dat is in de wijk Oud Stratum de buurt ‘het Witte Dorp’, een tuindorp ontworpen door de bekende Hilversumse architect Dudok. Hier komen veel herinneringen boven van vroeger. Ook onze stadsparken zijn het belopen meer dan waard. Het echte centrum is me eigenlijk te druk en te onrustig, maar ook die straten wil ik afvinken.”

Aandacht plaatselijke en regionale pers

Het megaproject van Janssen heeft inmiddels door aandacht in de plaatselijke en regionale pers ook de steun van zijn clubgenoten bij de atletiekvereniging Asterix gekregen. Als die weten dat de stratenloper in hun wijk komt lopen, gaan ze met hem mee. “Dat is heel gezellig. We lopen in een rustiger tempo en onderwijl vertellen ze enthousiast over hun wijk en de bijzondere plekken daar. Zo leer ik Eindhoven stap voor stap steeds beter kennen. Ik heb ook contact met lopers in andere Nederlandse plaatsen die hetzelfde doen als ik, we geven elkaar tips en motiveren elkaar. Zo is mijn project ook best sociaal geworden.”

Tips

Voor wie zijn eigen woonplaats op een nieuwe manier wil ontdekken, heeft Janssen een aantal tips: “Op Strava Premium kun je heel nauwkeurig de straatjes zien. Gebruik goede hardloopschoenen en bouw geleidelijk op, straat voor straat. Begin met een kleine wijk, niet met een grote wijk. Start aan de buitenrand en vul dan de wijk op. Als laatste de tip: Voorkom blessures, loop rustig.”

Maron Janssen zit inmiddels op 25% van alle Eindhovense straten. Hij heeft geen tijdsplan aan zijn missie verbonden. Het kan nog wel een jaar of twee duren voor hij alle 2765 straten gehad heeft. “Als het langer duurt is het ook niet erg, Eindhoven is een prachtige stad om doorheen te lopen. Kom het zelf maar eens beleven tijdens de 40ste ASML Marathon Eindhoven!”

Harm Sengers

Eindhovenaar Harm Sengers kan dat zeker beamen. Sengers, werkzaam bij ASML, heeft al meer dan 30 marathons achter zijn naam staan waarvan tien in zijn eigen stad. Omdat hij in Eindhoven woont en een subtopper is met een pr van 2:19:48, is hem al een aantal jaren het eervolle startnummer 040 toegekend. “Je ziet in de weken voor de ASML Marathon Eindhoven dat de stad in de sfeer gebracht wordt. Op veel straatverlichting wordt een motivatiebanier gehangen met een slogan voor de deelnemers en er wordt veel geschreven in de media over het aankomende evenement. In de laatste weken zie je in de Eindhovense straten drie of vier keer zoveel lopers trainen dan normaal.”

Muziek

Niet alleen de lopers weten ruim tevoren dat de ASML Marathon Eindhoven er aankomt, ook het publiek weet het. Sengers: “De stad leeft – net als in Rotterdam – enorm mee. Ze weten dat het is en staan allemaal langs de kant hartstochtelijk aan te moedigen. Om de paarhonderd meter is er livemuziek.” Een voordeel van Eindhoven is niet alleen dat het weer vaak nog goed is in oktober, het parcours is ook snel. “Ik denk dat Eindhoven een van de vlakste parcoursen van de hele wereld heeft, op een paar bruggen na is het volledig vlak en daarmee supersnel. Het ontbreken van hoogtemeters is voor veel deelnemers natuurlijk een prettige bijkomstigheid. De vlakheid van Eindhoven is goed te vergelijken met de marathon van Berlijn, waar heel veel toptijden gelopen worden.”

Mooie stukken in parcours

Net als Maron Janssen weet Sengers met zijn marathonervaring waar de mooie stukken in de parcoursen liggen. Daar geeft de Brabantse gezelligheid een extra oppepper aan de deelnemers als ze er even doorheen zitten. “Voor mij zijn de Oirschotsedijk en Stratumseind altijd geweldig geweest. Bij de Oirschotsedijk zit je al aan het einde van de route. De dijk is 2 kilometer lang. Het is een groene corridor met prachtige bomen, het trainingscomplex van landskampioen PSV ligt daar ook. Sinds 2013 is dat stuk autovrij en het hele jaar door heel geliefd bij fietsers en hardlopers.”

Guus Meeuwis-gehalte

“Op dat stuk is het tijdens de marathon ook druk met publiek en carnavalsbands die muziek spelen van een hoog Guus Meeuwis-gehalte. Via Strijp-S, het voormalig bedrijventerrein van Philips, loop je dan langs het PSV Stadion dwars door het centrum van Eindhoven. Dan barst de stad bijna uit zijn voegen als de lopers op Stratumseind aankomen, met 225 meter lengte is dit een van de langste kroegstraten van Nederland. Hier staan geen dranghekken maar is er met geel tape een afbakening op de grond gezet. Op Stratumseind word je net zo hard aangemoedigd als op de Alpe d’Huez. Toen de marathon nog uit twee rondes bestond, lag in deze straat het 21-kilometerpunt. Aan het eind van de eerste ronde heb ik daar toen mijn snelste kilometer gelopen. Ook al wil je het niet en voel je het bij kilometer 22, je wordt gedragen naar de finish door het gezellige Brabantse publiek op Stratumseind.”

‘Voor elk wat wils’

Sengers heeft in de loop van de jaren het event zien groeien en hij denkt ook te weten waarom: “Er is hier voor elk wat wils. Dat is heel goed, want bewegen is gezond. Mensen trainen voor een 5, 10 of 21 kilometer en willen als kroon op hun werk in Eindhoven meelopen en na het voltooien van hun prestatie een mooie medaille ontvangen. In onze app-groep van de straat heb ik al een paar keer voorbij zien komen: ‘Ik heb me ingeschreven voor de 10 kilometer, wie doet er ook mee?’ De mensen in Eindhoven en wijde omtrek hebben er zin in en dat doet me goed.”

Feestelijke initiatieven

Naast het idee van de organisatie om uit elke straat minimaal één loper of loopster aan de start te hebben op 12 of 13 oktober, staan ter gelegenheid van de (0)40ste editie nog meer feestelijke initiatieven op de rol. Zo zijn er meer looponderdelen op zaterdag, is er een nieuwe Jumbo mini-marathon van 2,5 kilometer, gaat de 5 kilometer over een nieuw parcours en wordt het altijd sterk bezette Belgisch Kampioenschap tijdens de marathon uitgevochten. Hoofdsponsor ASML deelt honderden startnummers uit aan Brainport-inwoners en natuurlijk zal kilometerpunt 40 iets bijzonders worden.

Meer lezen? Bestel ons magazine

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?