Het effect van taperen: win een paar procent door minder te trainen

Het woord haperen zal niet iedere loper bekend in de oren klinken. Het betekent gas terugnemen met het idee om in topvorm aan de start te verschijnen. Maar hoe werkt het precies?

Wat is taperen?

Tijdens de taper reduceer je de omvang van je trainingen in de voorbereiding op je belangrijke wedstrijd. Het doel van deze periode is vermoeidheid als gevolg van je trainingen te verminderen en de aanpassing van je lichaam aan deze trainingen te optimaliseren. Meestal wordt een periode van 7 tot 10 dagen aangeraden waarbij de omvang van de trainingen afneemt met 40-60% maar de intensiteit en frequentie behouden blijft. Als gevolg van de verminderde totale trainingsbelasting blijken lopers in staat een paar procent in prestatie vooruit te gaan. Loop je in de weken voorafgaand aan je wedstrijd 4 keer per week en in totaal 60 kilometer? Voor een goede taper breng je dit de laatste twee weken terug naar 36 kilometer, wel verdeeld over 4 trainingen. Een baantraining verandert zo van 8×1000 naar 4 a 5 keer 1000 meter.

Intensiteit gedurende de taper

Om te voorkomen dat de conditie tijdens de taper afneemt is het vooral van belang de intensiteit te behouden. Een grote meta-analyse (samenvoeging van verschillende onderzoeken) laat zien dat de prestatie na een periode van taper licht achteruit gaat wanneer er minder intensief getraind wordt. Bij dezelfde of iets hogere intensiteit tijdens de taper (wel met afname van de omvang) verbeterd de prestatie. Dit geldt voor zowel hardlopen, zwemmen als fietsen.

Fysiologische veranderingen

Onderzoek onder atleten heeft laten zien dat er een aantal hematologische (bloedwaarden) veranderingen plaatsvinden tijdens de taper. Zo neemt het volume van het bloed en de rode bloedcellen toe en stijgt het hemoglobine en het hematocriet. Deze veranderingen zorgen voor een efficiëntere zuurstofvoorziening naar de spieren.

Andere veranderingen als gevolg van de taper zijn een verhoogde maximale lactaatconcentratie, verminderd lactaat bij submaximale inspanning en een toename in spierglycogeen (koolhydraten opgeslagen in je spieren). Ook hormonaal gebeurt er van alles in je lichaam: testosteron, cortisol en onder andere de concentratie groeihormoon veranderingen ten gunste. Ten slotte, niet onbelangrijk, neemt je maximale spierkracht toe door een toename in spiervezeloppervlak. Allemaal goede excuses voor wat extra rust!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?