Dit moet je weten over de TSC Amsterdam Marathon 2024

Het Concertgebouw in Amsterdam was donderdag 17 oktober het decor voor de perspresentatie van de topatleten. We vertellen je wie kans maakt op de overwinning, welke landgenoten strijden om de beste Nederlandse atleten te worden, hoe het parcours eruit ziet en hoe je de race kunt volgen.

In de Spiegelzaal vertelt Philemon Kiplimo, die als een kanshebber op de zege wordt gezien, over zijn verwachtingen zondag. Hij heeft een persoonlijk record van 02:04:56. “De trainingen zijn goed gegaan en ik voel mij fit, ik verwacht een goed resultaat”, vertelt de 26-jarige Keniaan aan de organisatie. 

Getachew

De Afrikaan krijgt concurrentie van de Ethiopiër Tsegaye Getachew. Hij won de Amsterdam Marathon in 2022. “Amsterdam veranderde mijn leven. Ik weet nog dat ik de laatste kilometer niet meer kon, maar ik werd gedragen door het geweldige publiek. Ik heb dit keer twee doelen: winnen en een persoonlijk record lopen.” Zijn persoonlijk record staat op 02:04:49. Het parcoursrecord staat op naam van de huidige olympisch kampioen Tamirat Tola. Hij won in 2021 in 02:03:39.

 

ANP IRIS VAN DEN BROEK
Choukoud

Khalid Choukoud is in Amsterdam op papier de snelste Nederlander. Hij is met een persoonlijk record van 02:07:37, gelopen in Valencia 2023, de tweede Nederlander achter Abdi Nageeye. Met zijn tijd in Valencia kwalificeerde hij zich voor de olympische spelen van Parijs. Maar daar heeft hij, net als in Tokio 2021, geen goede herinneringen aan. Choukoud liep daar 8 minuten langzamer dan zijn persoonlijk record. “Die tijd loop ik ook weleens in een training”, zegt hij daarover.

Lees ook: 10 vragen aan Khalid Choukoud: ‘Ik ga strijden met de beste atleten ter wereld’ – RunningNL

Toch is Choukoud hoopvol over de race komende zondag. “Hier heb ik alles wat ik nodig heb om een toptijd te lopen. Daarom kom ik graag naar Amsterdam, waar ik iedere keer mooie verbeteringen maak. Het zou geweldig zijn om onder mijn tijd van 02:07:37 te duiken.”

Stoppen met internationale wedstrijden

Bij de NOS maakte de Marokkaanse Nederlander bekend dat hij stopt met het lopen van internationale wedstrijden. De WK van Tokio komend jaar staat daarom ook niet meer op het programma. “Ik wil de komende jaren nog in Amsterdam lopen, in Rotterdam volgend jaar… gewoon leuk”, zegt hij.  “Ik ben nu 38. Het kan ineens niet meer goed gaan”, verwijst hij naar zijn leeftijd die een grotere kans op blessurses meebrengt. “Ik wil nog drie jaar mijn niveau vasthouden. Als dat niet lukt, heb ik alles uit mezelf gehaald en is het mooi geweest”, zegt Choukoud.

Strijd bij de vrouwen

Bij de vrouwen belooft het een strijd te worden tussen de Ethiopische Yalemzerf Yehualaw en de Keniaanse Winfridah Moseti. Yalemzerf heeft een persoonlijke toptijd van 2:17:23. Dat is slechts drie seconden boven het parcoursrecord. “Ik wil zondag het beste uit mezelf halen en natuurlijk ben ik gekomen om te winnen. Ik kijk ernaar uit om steun te krijgen van het Amsterdamse publiek.” Moseti liep dit voorjaar een persoonlijk record in Hamburg. Daar finishte ze in 02:18:25. “De trainingen gingen goed, dus ik verwacht een goed resultaat.”

Lars van Hoeven

Marcella Herzog is de snelste Nederlandse die aan de start staat. Zij heeft een persoonlijk record van 02:33:10. “Ik hoop zeker twee minuten sneller te lopen”, laat ze weten aan de organisatie. Vorig jaar was Anne Luijten de snelste Nederlandse vrouw. Ze liep destijds in de hoofdstad de limiet voor deelname aan de Olympische Spelen.

Parcours

Het parcours van Amsterdam is snel en gaat langs allerlei bekende passages. Om te beginnen: de start en finish zijn in het olympisch stadion, daar waar in 1928 ook de finish was van de olympische marathon. Dit 85 jaar oude stadion geeft een unieke ambiance voor alle lopers. Toeschouwers hebben gratis toegang tot de ere- en marathontribune. Het parcours zelf heeft ook nog gelijkenissen met de route in 1928. Net als toen wordt ook nu gelopen langs de Amstel, langs statige herenhuize en enige molens.

Na een paar kilometer gaan de lopers door het hart van het Rijksmuseum. Een bijzondere ervaring, want hier hangen de topstukken van de Nederlandse kunst van bijvoorbeeld Rembrandt, Van Gogh en Vermeer. De lopers komen twee keer door het Vondelpark, het 48 hectare grote park vol bomen, vijvers en wandelpaden. Halverwege wordt een lang stuk langs de Amstel gelopen. Hier is het relatief rustig en kunnen lopers genieten van het uitzicht. Aan het einde van de route volgt een passage door de Zuidas, waarna teruggelopen wordt (via het Vondelpark) naar het Olympisch Stadion.

TV

Het evenement is zondag live te volgen op de NOS. Léon Haan en Michel Butter verzorgen vanaf 08.50 uur het commentaar. Daarvoor kan ingeschakeld worden op NPO1, nos.nl/sport of via de NOS-app. Daarnaast is de marathon ook te volgen op Discovery+, Eurosport 2 en NH/AT5. In de middag is tussen 12.00 en 14.30 uur een sfeerreportage te volgen via NH en aT5.

Uitverkocht

De Amsterdam Marathon was, net als veel andere hardloopevenementen, al snel uitverkocht. Komende zondag staan 48.000 deelnemers uit 147 landen aan de start. Zij lopen ofwel de hele marathon, halve marathon, 8 km of de kids run. In 2025 viert het evenement haar 50-jarig bestaan. De inschrijving voor deze editie gaat op zondag 27 oktober van start.

Lees ook: Jaap liep in Amsterdam zijn 130e en laatste marathon – RunningNL

 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?