Het parcours
De marathon van Rotterdam staat bekend als een van de snelste ter wereld. Het is niet voor niets dat de Belg Bashir Abdi hier in 2021 het Europees record (2.03.36) liep. Nooit werd in Nederland een marathon sneller afglegd. Dit jaar zou zelfs de wereldrecordhouder Kelvin Kiptum aan de start staan. Helaas komt het niet zover, want hij overleed in februari aan de gevolgen van een auto-ongeluk.
De tocht start aan de voet bij de Erasmusbrug, aan de Schiedamsedijk. Daarna vervolg je jouw weg richting het zuiden van Rotterdam. Een van de punten waar veel lopers het moeilijk krijgen, is het Kralingse Bos. Dat ligt na 34 kilometer op de route. De marathon finisht op de bekende Coolsingel.
Toeschouwers
De sfeer in Rotterdam is ongekend, want de stad is volledig in de ban van de marathon. Honderdduizenden mensen stuwen de lopers met hun aanmoedigingen naar voren en maken dit evenement tot een waar volksfeest. Ze juiche, klappen en motiveren.. De stad is volledig in de ban van de marathon. Overigens zal de start van de marathon nooit meer hetzelfde zijn. Lee Towers zingt 14 april namelijk voor de laatste keer You Never Walk Alone voorafgaand aan het startschot.
Deelnemersveld mannen
Voor de mannen als de vrouwen is het parcoursrecord een uitdagend richtpunt. Bij de mannen staat dat sinds 2021 op naam van de Belg Bashir Abdi, maar hij is er deze editie niet bij.
Birhanu Legese kwam in 2019 in Berlijn al eens over de finish in een snellere tijd: 2.02.48. De Ethiopische atleet, die tweemaal de marathon van Tokio op zijn naam schreef, voert in Rotterdam op papier het lopersveld aan. Op de wereldranglijst aller tijden hoeft Legese slechts vijf atleten voor zich te dulden.
Nageeye
De startlijst telt onder anderen ook twee toppers die een tijd in de 2.04 achter hun naam hebben staan: de Keniaan Kenneth Kipkemoi, die vorig jaar in 2.04.52 zegevierde in de marathon van Eindhoven, en onze ‘eigen’ Abdi Nageeye, in 2022 de eerste Nederlandse winnaar van de NN Marathon Rotterdam (2.04.56).
Er zijn meer gerenommeerde gegadigden voor een podiumplaats. De Ethiopiër Amedework Walelegn was afgelopen jaar de snelste in Seoul (2.05.27). Ghirmay Ghebreslassie uit Eritrea is de wereldkampioen van 2015 en triomfeerde een jaar later ook in New York. Beide keren als jongste winnaar ooit. Zijn pr van 2.05.34 dateert van 2022, toen hij als derde over de streep kwam in Sevilla. Ook de Keniaan Enock Onchari moet in staat worden geacht zijn beste tijd van 2.05.47 aan te scherpen.
De top-15 bij de mannen ziet er als volgt uit:
**Athlete Refugee Team
De internationale marathonlimiet voor de Olympische Spelen is bij de mannen 2.08.10. Abdi Nageeye, in 2021 in Japan winnaar van het zilver, heeft al aan die eis voldaan. Marc Corstjens, de samensteller van het deelnemersveld: “Tal van internationale atleten hebben welbewust voor Rotterdam gekozen met als doel zich hier te kwalificeren voor de Spelen.’’ De race in Parijs staat op zaterdag 10 augustus op het programma.
Deelnemersveld vrouwen
Bij de vrouwen beheert de Ethiopische Tiki Gelana het parcoursrecord (2.18.58) sinds 2012, het jaar dat ze in Londen de olympische titel veroverde. De Ethiopische Ashete Bekere is een van de atletes die hebben aangekondigd op een recordschema te willen vertrekken. Behalve haar landgenote Sisahy Meseret Gola is het Keniaanse trio Selley Chepyego Kaptich, Viola Kibiwot en Pascalia Jepkogei uit op een in Rotterdam ongekende prestatie.
De top bij de vrouwen ziet er als volgt uit:
De internationale marathonlimiet voor de Olympische Spelen is bij de vrouwen 2.26.50. Anne Luijten heeft al aan die eis voldaan. De race in Parijs start op zondag 11 augustus, de slotdag van de Spelen.
Nederlandse kampioenschappen
Bij de NN Marathon Rotterdam staan op 14 april – niet in de laatste plaats – voor de tweede achtereenvolgende keer de Nederlandse titels op het spel. Abdi Nageeye en Anne Luijten zijn beiden aanwezig om hun kampioenschap te verdedigen. De Coolsingel is voor hen een belangrijke tussenstop op weg naar de Olympische Spelen.
Behalve topfavoriet Nageeye azen onder anderen Björn Koreman (pr 2.10.32), Frank Futselaar (2.11.30), Luuk Maas (2.11.47) Roy Hoornweg (2.13.19), Stan Niesten (2.14.26), Lucas Nieuweboer (2.14.39) en Gianluca Assorgia (2.14.51) op een succesvol NK. Liefst zeven van de tien hoogst geplaatste Nederlandse marathonmannen van de World Rankings (van de internationale bond World Athletics) komen aan de start in Rotterdam.