New York. Donderdagochtend. De zon schijnt. Paul en Anne, die een georganiseerde reis via Rijnmond Marathonreizen boekte, zijn inmiddels enkele dagen in The Big Apple. Samen maakten ze al een rondrit door de stad en klommen ze naar het hoogste punt van het Empire State Building. Net voordat ze aan boord stappen voor een boottocht door de wateren van New York, nemen ze de tijd voor een interview met RunningNL.
Doelen
Dat ze zondag samen van start gaan, is bijzonder. En dat is niet alleen omdat het voor hen beiden de eerste marathon is. Anne werd in 2021 ernstig ziek, maar is inmiddels hersteld. “Het is voor mij een mijlpaal dat ik dit weer kan”, vertelt Anne. “Toen ik me weer goed voelde, stelde ik doelen. Daar is dit er één van. Daarom geniet ik er nu extra van.”
De marathon van New York is in de familie al jaren ‘een dingetje’. Dat blijkt ook wel uit het feit dat Anne’s vader Wiel en stiefmoeder Nina ook meedoen. “We hebben dit al jaren als doel, maar telkens was er iets dat roet in het eten gooide. Nu gaat het gebeuren. En dat is toch wel speciaal, zeker omdat we het met z’n vieren beleven.”
Fit
Dit keer lijkt niets hen in de weg staan. In mei begon het koppel met trainen, al hadden beiden vooraf al heel wat kilometers in de benen. Trainer Pascal van atletiekvereniging Scopias in Venlo, waar Anne lid van is, maakte voor haar een schema. Dat volgde ze trouw. Paul deed ‘een variant’ op dat schema. Paul: “Zo’n voorbereiding gaat altijd met ups en downs. Gelukkig bleven ernstige blessures ons bespaard. Ik denk dat we vrij fit aan de start staan.”
Lees ook: Dit is wat je moet weten over de New York City Marathon
Waar kijken jullie het meeste naar uit?
Anne: “De finish natuurlijk! En die medaille. Ik vind het wel spannend hoor, al zal iedereen dat wel vinden. Ik hoop vooral dat ik niet helemaal uitgeput aan de finishstreep kom.”
Paul: “Ik ben écht benieuwd naar Fifth Avenue (een van de beroemdste en duurste winkelstraten van New York die de marathondeelnemers na 35 km passeren, red.). Daar schijnt het gekkenhuis te zijn. Verder kijk ik vooral uit naar de energie in de stad en hoe ik dat beleef.”
Waar kijken jullie tegenop?
Paul: “Ik hoor van iedereen dat het zwaar is. Kijk: afzien wordt het sowieso. Ik ben benieuwd of we onszelf over de moeilijke momenten heen kunnen zetten en ons tempo kunnen volhouden.”
Anne: “We moeten zeven bruggen over. Dat zijn flink wat hoogtemeters. Maar niemand loopt een marathon zomaar uit. We laten het op ons afkomen.”
Wat is jullie doel zondag?
Paul: “De finish halen, haha! Als alles goed gaat zitten we rond de vier uur. Liefst net eronder natuurlijk.”
Anne: “Het belangrijkste is dat we de race op een goede manier uitlopen. Of dat dan net boven of onder de vier uur is, maakt niks uit.”
En na afloop? Feest?
“De reisorganisatie heeft een groot feest georganiseerd”, vertelt Paul. “Ik ben benieuwd of iedereen daar met zijn medaille op de tafel staat te dansen. Kon wel eens tegenvallen.”
Maar voordat ze aan dat feest toe zijn, wacht hen zondag de mythische marathon. Samen met zo’n 50.000 deelnemers uit de hele wereld lopen ze zondag door Staten Island, Brooklyn, Queens, The Bronx en Manhattan. Voor Anne en Paul is het duidelijk: ze willen zondagmiddag samen over de finish komen in Central Park. En of dat nu in 3:55 of 4:08 is, dat maakt niet uit. Voor hen is deelnemen aan deze marathon veel meer dan het behalen van een snelle tijd.