De kunst van geduld, variatie en balans

Of je nu een absolute beginner bent of aan je 20ste loopjaar begint, de weg naar het behalen van je loopdoelen gaat vaak met ups en downs. De ene week huppel je vlot door je trainingen, terwijl je de week daarna amper vooruit te branden bent. Hoe ervaren je ook bent, sommige loopvalkuilen liggen altijd op de loer, vaak met blessures tot gevolg. Aron Verhaeghe, coach bij Energy Lab, geeft uitleg bij drie van de meest voorkomende valkuilen en deelt tips om ze in het nieuwe jaar te voorkomen.
Valkuil 1: Niet met een jaarplanning werken

Je bent pas begonnen met lopen, maar wil binnen een paar weken al vlot die 10 km afvinken. Je hebt de smaak te pakken na je eerste halve marathon en je hebt je zonder plan meteen ingeschreven voor een marathon. Of je bent een paar maanden aan het lopen en droomt nu al van je eerste ultraloop. Te snel te veel willen, is heel menselijk. Maar het is belangrijk om realistische doelen te stellen.

“Je zou denken dat dit een valkuil is die vooral bij beginnende lopers voorkomt, maar ook gevorderde lopers leggen de lat vaak veel te hoog”, legt Verhaeghe uit. “Het is gemakkelijk om jezelf wat te overschatten op basis van voorafgaande ervaringen. Gevorderde lopers denken vaak dat ze dezelfde capaciteiten hebben als tijdens de piek van hun vorige trainingsperiode, waardoor ze te ambitieus opnieuw starten.”

Grootste doelen

“Het gevolg is vaak een overbelastingblessure of een ‘burn-out’, waardoor je geen zin meer hebt om te gaan lopen. Om dat tegen te gaan, is een jaarplanning met realistische doelstellingen onmisbaar. Leg je grootste doelen voor het komende jaar vast en zorg voor voldoende tijd om ernaartoe te werken.” Hoe recenter je met lopen bent begonnen, hoe belangrijker het is om je aan de regels van een verstandige opbouw te houden. “Hoe meer loopjaren je op de teller hebt, hoe hoger het niveau waarop je kan starten. Toch moet je altijd voorzichtig zijn in de eerste trainingsweken. De 10%-regel, waarbij je elke week het volume met 10% opdrijft, blijft een belangrijke richtlijn om verstandig op te bouwen.”

Ontdek in ons magazine wat valkuil 2 en 3 zijn. Lees het online via Blendle of bestel hier het magazine.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?