Ek limieten voor Holterman en Gruppen

De 45ste NN CPC Loop Den Haag beleefde een enerverende ontknoping. In de laatste meters sprintten vier Afrikanen voor de zege. De Ethiopiër Dawit Wolde was de snelste. De Ethiopiër finishte in 59 minuten en 58 seconden, en bleef zijn Keniaanse rivalen Kelvin Kiptum, Bernard Kimani en Moses Koech respectievelijk één, twee en vijf tellen voor.
Wolde, een bescheiden en rustige atleet, was niet de uitgesproken favoriet. De atleet stond bij de start niet eens te dringen op de eerste rij. ,,Maar na vijftien kilometer dacht ik: dit is mijn race, ik voelde dat ik kon winnen,’’ sprak hij na afloop nadat hij met een duim omhoog had geposeerd voor de fotografen. ,,Ik ben erg blij met deze overwinning. De kou en de wind deden mij niks.’’

Michel Butter eindigde als beste Nederlander op de 11de plaats, in 1.03.22. ,,Ik kom net terug van een trainingskamp in Kenia. Ik heb daar hard doorgetraind en ben tevreden met mijn tijd,’’ oordeelde de Noord-Hollander. ,,Het ging volgens plan. Ik voelde me goed, de benen waren goed.’’
De ‘CPC’ was voor Butter een test voor de NN Marathon Rotterdam op zondag 5 april. Ook winnaar Wolde en nummer drie Kimani, die beiden een persoonlijk record scoorden, verschijnen in de Maasstad aan de start. De als tweede geëindigde Kiptum zal daar fungeren als een van de tempomakers.
Butter: ,,Omdat er veel wind stond, probeerde ik aanvankelijk zoveel mogelijk te schuilen in een groep. Na vijftien kilometer vond ik het tijd om mezelf echt te testen. Door de wind was de slotfase zwaarder dan ik had verwacht.’’

Met de wetenschap dat de wind de laatste drie, vier kilometer heftig tegenspel zou bieden, gingen de toppers in hoog tempo van start. Ze kwamen na 15 kilometer door in 42.37. Met nog twee kilometer te gaan, bestond de kopgroep nog uit zes atleten. Dat leidde tot een van de spannendste finales uit de historie van de NN CPC Loop Den Haag.

Bij de vrouwen zegevierde de Keniaanse Joyline Chemutai in 1.09.44, een dik persoonlijk record. Ook Jill Holterman en Jacelyn Gruppen overtroffen zich. Holterman, op de vierde plaats de beste Nederlandse, verbeterde haar pr van 1.13.19 naar 1.11.41. Ze voldeed na een slim gelopen race aan de limiet van 1.13.00 voor de EK atletiek in Parijs, eind augustus. Evenals Gruppen die haar pr aanscherpte tot 1.12.38. Bo Ummels, bij de NN CPC Loop Den Haag uitgevallen, had die kwalificatie-eis al eerder gelopen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?