FBK games: Bol wil puntjes op de i zetten en Hassan gaat voor dubbel

De FBK games op zondag 7 juli kennen een spectaculair deelnemersveld met volop Nederlandse toppers. Naast Femke Bol en Sifan Hassan, die op zaterdagavond de 10.000 meter loopt en op zondag de 1.500 meter, staan onder andere Nadine Visser, Liemarvin Bonevacia, Maureen Koster, Diane van Es en Churandy Martina aan de start.

“Hengelo is een van de laatste thuiswedstrijden voor de Olympische Spelen. We willen dat de atleten met een lekker oranjegevoel naar Parijs afreizen”, vertelt Meeting Director Hans Kloosterman op een ingelaste persconferentie donderdag 20 juni op Papendal. Met dat oranjegevoel lijkt het wel goed te komen, want alle 8.200 zitplaatsen in het Fanny Blankers-Koenstadion zijn uitverkocht.

Dubbel voor Hassan

Tijdens de persbijeenkomst maakte de organisatie bekend dat Sifan Hassan op zaterdagavond 6 juli (20.30 uur) ook deelneemt aan de 10.000 meter. Dit ingelaste onderdeel van de FBK Games is gratis toegankelijk. De dag erna loopt ze ook de 1500 meter. ,,Het is voor haar een uitgelezen kans zich te testen op weg naar Parijs, waar ze startgerechtigd is op de 1500, 5000 en 10.000 meter op de baan en de marathon op de weg”, zegt Kloosterman. Pas eind juli maakt Hassan bekend op welke onderdelen ze daarvan daadwerkelijk start. Voorlopig traint ze nog zo lang mogelijk op hoogte in de Verenigde Staten.

Credit: FBK games
Bol wil puntjes op de i zetten

Femke Bol, die op de Europese kampioenschappen in Rome twee keer goud veroverde, loopt tijdens de FBK Games de 400 meter. Ze ontmoet daarbij onder andere haar mede-estafetteloopsters op de 4×400 meter: Lisanne de Witte en Cathelijn Peeters. Met Candice McLeod uit Jamaica met een persoonlijk record van 49.51 heeft ze ook uitstekende internationale tegenstand. ,,Na de 200 meter tijdens de NK atletiek de week ervoor kan ik samen met deze 400 meter als voorbereiding op de Olympische Spelen aan mijn snelheid werken en zo de puntjes op de i zetten”, aldus Bol.

Lees ook: Opnieuw goud voor estafetteloopsters op 4*400 meter

Nadine Visser

Nadine Visser start op ‘haar’ 100 meter horden in Hengelo. ,,Ik ben blij dat er zowel series als een finale staat geprogrammeerd, waardoor ik twee keer kan lopen.” Visser evenaarde deze week in Finland haar Nederlands record van 12.51 en ziet die tijd als ‘een bevestiging goed bezig te zijn’. ,,We hebben een hele goede winter gedraaid en er zit nog veel meer in, want in de race in Finland ging nog niet alles perfect.” Het startveld is sterk met olympisch kampioene Jasmine Camacho-Quinn, Europees kampioene Cyréna Samba-Mayela, wereldkampioene van 2019 Nia Ali en EK-medaillisten Pia Skrzyszowska en Ditaji Kambundji.

Churandy Martina

Terug van weggeweest: Raphael Bouju. Nederlands grootste sprinttalent op de 100 meter, goed voor een toptijd van 10.02 vorig jaar. Hij raakte het afgelopen indoorseizoen danig geblesseerd maar is net op tijd weer voldoende hersteld voor een optreden tijdens de FBK Games. De 22-jarige Bouju loopt tegen Churandy Martina die voor de zeventiende en laatste keer in Hengelo aan de start staat, een heuse Hengelo-legende. Op 3 juli aanstaande wordt hij 40 jaar. Nog steeds maakt hij kans voor de zesde keer deel te nemen aan de Olympische Spelen. Beide Nederlandse sprinttoppers ontmoeten Ferdinand Omanyala (PR 9.77), Reece Prescod (9.93), Hakim Sani Brown (9.97), Andre de Grasse (9.89) en Yohan Blake (9.69), op papier het sterkste deelnemersveld op de 100 meter ooit in Hengelo. Bij de vrouwen ontmoet N’ketia Seedo de Duitse Europees kampioene van 2022 Gina Lückenkemper.

Lees ook: Sprintploegen zetten kroon op succesvolste EK ooit

 EK-verrassing Liemarvin Bonevacia

Met zijn bronzen medaille in Rome tijdens de EK was Liemarvin Bonevacia een van de grote verrassingen van het toernooi. Acht jaar na zijn vorige EK-plak verkeert de Nederlands recordhouder en olympisch finalist op de 400 meter in uitstekende vorm richting Parijs. Hij neemt het op tegen onder andere de Amerikaan Vernon Norwood (PR 44.26) en de winnaar van de 400m in Hengelo van 2023: Botswanees Collen Kebinatshipi (44.80).

 

800 meter: Britse Keely Hodgkinson gaat voor meeting record

Europees kampioene Keely Hodgkinson liep al eens 1.55.19. Zij moet in staat zijn het meeting record van 1.55.76 uit 2008 van de Keniaanse Pamela Jelimo te verbreken. Ze ontmoet in Hengelo onder andere de Oegandese Halima Nakaayi, wereldkampioene in 2019 en de zilveren EK medaillewinnares Gabriela Gajanová uit Slowakije.

Niels Laros op jacht naar Nederlands record op 1.000 meter

Niels Laros was de loopsensatie van vorig jaar. Hij brak record naar record maar heeft die op de minder vaak gelopen 1000 meter nog niet veroverd. Marko Koers liep in 1997 2.15.05. De pas 19-jarige Laros gaat met behulp van de Wavelight en ook met tegenstand van Stefan Nillessen (won goud op EK onder 23 jaar) en de pas 18-jarige wereldrecordhouder 1500 meter Cameron Myers uit Australië een prachtige strijd uitvechten om de overwinning. Deze toekomstige wereldtoppers gaan bovendien strijden voor hun eigen nationale records.

Snelheidsprikkel voor Maureen Koster en Diane van Es

Naast Sifan Hassan staan ook Maureen Koster, die op de EK net naast een medaille greep, en Diane van Es, die zilver won in Rome, op de startlijst in Hengelo van de 1500 meter. Koster gaat naar de Spelen voor de 5000 meter, Van Es voor de 10.000 meter.

ANP IRIS VAN DEN BROEK
Meeting record op 5.000 meter onmogelijk?

Drie lopers op de 5000 meter hebben een persoonlijk record sneller dan dertien minuten. Snelste is Ethiopiër Telahun Haile Bekele (12.42.70). Het verbreken van het meeting record van 12.37.35 uit 2004 van Kenenisa Bekele zal niet meevallen, want het was tot 2020 het wereldrecord.

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief van RunningNL

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?