Herstelvoer voor hardlopers: kwark!

Na een intensieve of lange hardlooptraining is het belangrijk dat je even goed eet. Voor een goed herstel zijn vooral koolhydraten eiwitten hard nodig. Kwark is daarom ideaal herstelvoer.

Na het hardlopen is het zaak dat je snel zorgt dat wat je verbruikt hebt tijdens de training ook weer bijvult. Behalve voldoende water drinken is het ook belangrijk dat je wat koolhydraten binnenkrijgt om je energievoorraad op peil te brengen, dat zorgt ook dat je niet moe wordt. Daarnaast is het zeker na intensievere intervaltrainingen goed om aan de eiwitten te denken. Die zorgen namelijk voor het herstel en opbouw van je spieren.

Belangrijke bouwstoffen

Kwark bevat veel hoogwaardige eiwitten. Dat zijn eiwitten of proteïnen (zo zul je het ook vaak op de verpakking tegenkomen) waar alle negen essentiële aminozuren in zitten. Deze aminozuren zijn de bouwstoffen die je lichaam opbreekt en uiteindelijk naar de plek brengt waar ze nodig zijn. Bijvoorbeeld in je spieren om spierpijn te voorkomen. In kwark zitten al die belangrijke bouwstoffen al bij elkaar.

Verwen je zelf!

Hoeveel kwark heb je dan eigenlijk nodig na een training? Onderzoekers hebben geconcludeerd dat een gemiddeld persoon ongeveer 20 gram eiwit na het sporten het herstel optimaal bevordert. In een bakje magere kwark van 150 gram zit al 12 gram eiwit (bron Voedingscentrum) dus daar kom je al een heel eind mee.

Vergeet jezelf ook niet een beetje te verwennen na je inspanning, want kale kwark is wel erg hardcore. Roer dus wat vers fruit door het bakje om het geheel wat vrolijker te maken. Vind je de kwark te zuur? Een schepje honing voor de smaak kan geen kwaad.

Gebruik je het hardlopen om af te vallen dan kun je beter iets minder nemen. In dat geval is het beter om gedurende de dag minder te eten en na het sporten wel te zorgen dat je je koolhydraat-en eiwitvoorraad goed aanvult.

Binnen twee uur

Kwark wordt vaak als een wondermiddel gezien na het sporten, maar is het echt zo bijzonder? Kwark is in ieder geval niet beter voor je herstel dan melk of yoghurt. Het is wel zo dat in een portie kwark de meeste eiwitten zitten. Ter vergelijking: in een schaaltje yoghurt met vruchten en suiker zit 6 gram eiwit en zoals hierboven al genoemd in een bakje kwark het dubbele. Het ligt natuurlijk een beetje aan de intensiteit van je training, maar in een glas melk of een bakje yoghurt zit ook genoeg eiwit voor je herstel. Het belangrijkste is dat je het zo snel mogelijk na je inspanning inneemt: binnen twee uur worden eiwitten namelijk snel opgenomen en kunnen ze hun werk doen voor je herstel.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?