World Mental Health Day: zo draagt hardlopen bij aan een goede mentale gezondheid

Dat je na je rondje hardlopen lekker in je vel zit herkennen de meeste lopers wel. Lopen levert je naast fysieke - ook heel wat mentale voordelen op.
Lopen traint je brein

Net zoals je met lopen je lichaam traint, train je er ook je brein mee. Tijdens een loopsessie leer je je focussen om hindernissen en vermoeidheid te overwinnen. Het doorzettingsvermogen dat je vaak nodig hebt om een lange of intensieve training af te werken, helpt je ook om op andere vlakken in je werk- of privéleven niet op te geven.

Aanpassingen in de hersenen

Wetenschappers onderzochten het brein van competitieve langeafstandslopers en stelden vast dat deze lopers meer verbindingen hadden tussen het frontale-pariëtale netwerk en andere hersengebieden die geassocieerd worden met zelfdiscipline en het werkgeheugen. Ook stimuleren aerobe inspanningen de aanmaak van nieuwe hersencellen en verhogen ze de cognitieve flexibiliteit, waardoor je sneller op onverwachte zaken kan inspelen.

Lopen = beter humeur

Onderzoek van Harvard-psychologen stelt dat aerobe inspanning mensen helpt om hun emoties te regelen en droefheid tegengaat. Tijdens het lopen verlaagt het stresshormoon cortisol en verhogen ‘feelgood’ stofjes als serotonine en endorfine. En hoe meer endorfines in het bloed en hersenen, hoe gelukkiger we zijn. Dat is goed nieuws, omdat we deze pijnstillende stoffen tijdens het lopen aanmaken. Hoe langer je loopt, hoe meer endorfines er vrijkomen.

Lopen helpt tegen depressie

Grootschalig Braziliaans onderzoek concludeert dat lopen helpt tegen depressies. Het team van Felipe B. Schuch analyseerde drie studies die mentale gezondheid in combinatie met fysieke inspanningen bestudeerden. Hun belangrijkste bevinding? Personen met een slechte conditie hadden een verhoogd risico (maar liefst 75%) op depressies.

Er zijn nog tal van andere mentale voordelen van lopen op te sommen (o.a. een beter leervermogen, positiever zelfbeeld, …). Maar die laten we je liever zelf ontdekken tijdens je looptochtjes!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?