Kom uit je herfst-winterdip met deze 6 voedingstips

Koude en donkere dagen: daar worden we niet meteen blij van. Wil je uit een dipje komen? De juiste voeding kan je gelukkiger maken!

Wat veroorzaakt die herfst- en winterdip? 

Een gebrek aan daglicht is de voornaamste oorzaak van de zogenaamde winter blues. Minder daglicht zorgt voor een verminderde productie van hormonen als serotonine (ook wel het gelukshormoon genoemd) en een verhoogde productie van melatonine (je slaaphormoon). Minder gelukshormoon en meer slaaphormoon zorgt ervoor dat je je moe of futloos voelt. Het goede nieuws? Er bestaan verschillende voedingsmiddelen die de aanmaak van serotonine en andere feelgoodstofjes kunnen stimuleren, op een natuurlijke manier dus! We sommen hier 6 verschillende voedingsmiddelen op:

1. Noten 

Noten bevatten tryptofaan: een belangrijk aminozuur dat serotonine aanmaakt. Walnoten, cashewnoten, amandelen etc.: noten zijn niet alleen gezond, maar ook de ideale snack om je humeur mee te boosten.

2. Chili 

Fan van pikant eten? Goed nieuws, want pittige ingrediënten als chili, jalapeño en andere pepers kunnen je humeursdipje verhelpen. Dankzij capsaïcine, het actieve bestandsdeel van pepers, komt er endorfine vrij, endorfine werkt als een natuurlijke pijnstiller en kan je dus weer gelukkig maken. 

3. Eieren 

Een energiedip kan ook ontstaan door een tekort aan vitamine D. Tijdens de herfst en winter worden we te weinig blootgesteld aan het zonlicht: de voornaamste bron van vitamine D. Zorg er dus voor dat je voeding neemt die vitamine D bevatten, zoals eieren en vis, of producten die vol zitten met deze vitamine, zoals verschillende zuivelproducten.

4. Haring 

Vette vissoorten, zoals haring en zalm zijn een goudmijn vol serotine als omega 3-vetzuren. Een meta-analyse evalueerde 26 studies die aantoonden dat omega 3-vetzuren symptomen van depressie (vermoeidheid, energietekort, prikkelbaarheid, slaapproblemen of gebrek aan eetlust) verminderden. Bovendien zijn veel vissoorten ook rijk aan vitamine D. Geen liefhebber van vis? Ook noten, lijnzaad en plantaardige oliën bevatten omega 3-vetzuren. 

5. Gedroogde vruchten 

Gedroogd fruit, zoals rozijnen en dadels, zijn niet alleen goede energiebronnen voor onze loopjes, maar ook goed voor onze gemoedstoestand. Zo bevatten ze het eerder vermelde aminozuur tryptofaan én magnesium: een mineraal dat stress reduceert. 

6. Chocolade 

Grijp je weleens naar chocolade om je op te vrolijken? Dan heb je daar volgende keer een goede uitleg voor, want de donkere, pure variant bevat, jawel, tryptofaan. Let wel: chocolade bevat nog steeds vaak veel vet en suiker, dus consumeer het met mate en kies voor minstens 70% cacao.

Deze voedingsmiddelen komen zeker van pas als je je deze tijd van het jaar eens wat minder ‘happy’ voelt. En we hoeven je het niet meer te vertellen, maar lopen blijft uiteraard één van de beste manieren om je op te vrolijken. Eet smakelijk!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?