Lucas Nieuwboer oppermachtig op NN Egmond Halve Marathon

Zondag werd in Egmond aan Zee de meest legendarische halve marathon van Nederland gelopen: de 49e editie van de NN Egmond Halve Marathon. Onder barre weersomstandigheden werd er zowel bij de dames als bij de heren een prachtige strijd gevoerd.

De Ethiopische Aminet Ahmed bleef de mannen in een tijd van 1.12.21 voor en kon de overall winst op haar naam schrijven. De traditionele man-vrouw wedstrijd, waarbij de vrouwen een voorsprong krijgen van het verschil tussen de snelste tijden bij de dames en heren, werd daardoor sinds 2015 weer eens gewonnen door een vrouw. Beste Nederlander bij de heren was Lucas Nieuwboer (1:03:35), die iedereen wist te verrassen. Beste Nederlandse was Jill Holterman, die op een overall vierde plek finishte in een tijd van 1.12.38.

Holterman snelste Nederlandse

De strijd vond dit jaar plaats op een aangepast parcours. Organisator Le Champion zag zich hiertoe genoodzaakt. De vele regenval en het hoge grondwater maakte een aantal onverharde paden in de duinen namelijk onbegaanbaar.
De dames liepen op het strand met een kopgroep van negen, waaronder de Nederlandse Jill Holterman, Anne Luijten en Jacelyn Gruppen. Vanaf het keerpunt in Castricum komen de Ethiopische favorieten Alamrew Alamtsehay, Ayantu Kumela en Aminet Ahmed op kop te lopen. Jill Holterman is de enige die mee kan komen, maar moet enkele seconden toegeven op de Ethiopische dames en wordt vierde in 1.12.38. “Elk jaar is anders, dat is het mooie aan Egmond. Het was vandaag echt een kat- en muisspel. Ik voelde mij goed en kon steeds meer groeien in de wedstrijd. Ik ben super blij met mijn plek in het eindklassement”.

Nieuwboer pakt de winst

De dames hadden een voorsprong van 9.17 minuten op de mannen. Kalid Choukoud kon, met de marathon van Valencia nog in de benen en zijn Olympische kwalificatie op zak, niet meekomen met de kopgroep. Op het strand vormde zich een kopgroep van twaalf man, met onder andere de Nederlandse Lucas Nieuweboer, Stan Niesten, Tom Hendrikse en Luuk Maas. Nieuwboer kwam nog ten val, maar wist snel te herstellen. Na het keerpunt weten Nieuwboer en Hendrikse zich samen met Victor Chumo en Yakoub Labquira los te maken van de kopgroep. Het blijft tot op het einde spannend. Nieuwboer en Chumo vechten het tot de laatste meters uit, waarbij Nieuwboer de Keniaan voor kan blijven en finisht in 1:03:35. Het is voor het eerst sinds 2006 dat een Nederland overall de winst opstrijkt. “Kamiel Maase is een ontzettend mooie naam om op te volgen”, aldus een dolblije Lucas na de finish. “Ik heb alles gegeven. Verstand op nul en gewoon hard gelopen. En als je dan alleen de Boulevard opdraait, met de finish in zicht, is dat echt ontzettend gaaf”.

Strijd tegen de elementen

De omstandigheden tijdens de NN Egmond Halve Marathon waren pittig. De stevige wind en koude regenbuien maakten het een uitdaging voor de 18.000 deelnemers. Maar ondanks dat werd menig PR gebroken en stond er veel enthousiast publiek langs het parcours voor de nodige aanmoedigingen. De organisatie kan terugkijken op een geslaagde editie.

 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?