Mariska neemt met ‘Marathon Pour Tous’ deel aan olympische marathon: ‘Wie kan dat nu zeggen?’

Voor de allereerste keer in de geschiedenis van de Olympische Spelen krijgen ‘gewone’ lopers de kans om een marathon te lopen. En dat op dezelfde dag en op hetzelfde parcours als de toppers. 350 Belgen en 200 Nederlanders werden uitgeloot uit meer dan 750.000 kandidaten van over de hele wereld. RunningNL sprak met drie gelukkige lopers in volle voorbereiding op de Marathon Pour Tous en polste naar hun verwachtingen.

De Olympische Spelen van Parijs staan in het teken van vernieuwing. Een van die opvallende nieuwigheden is de Marathon Pour Tous, een groot publieksevenement om meer mensen tot bewegen aan te zetten. Gedurende twee jaar kregen lopers – ongeacht hun niveau – de kans om zich te plaatsen. Daarvoor diende je je sporthorloge te koppelen aan een app, die al je activiteiten registreerde. Elke gelopen kilometer leverde 10 punten op, maar ook fietsen, wandelen en andere sporten telden mee voor je puntentotaal. 100.000 punten waren nodig om aan het einde van de selectieperiode kans te maken.

Daarnaast waren er maandelijks haalbare uitdagingen – bijvoorbeeld zes keer 40 minuten lopen in drie weken tijd of in één keer 20 km lopen in minder dan 2 uur, waarbij telkens een 50 à 100 sporters werden ingeloot. In totaal zijn 20.024 sporters geselecteerd voor de marathon op het olympisch parcours met start bij het Hôtel de ville en passages langs het legendarische Louvre, de iconische Eiffeltoren en het imposante paleis van Versailles.

Middernacht

Om het evenement nog feestelijker te maken, vindt de Marathon Pour Tous op zaterdagavond plaats en lopers zullen pas na middernacht de finishstreep bij Les Invalides overschrijden. Voor de deelnemers wordt het ongetwijfeld een memorabele marathonervaring, maar wat verwachten amateursporters van hun deelname aan zo’n groots evenement?

Onze landgenote Mariska Oosterhuis kreeg vijf jaar geleden de diagnose van lymfeklierkanker, waarna ze door een zwaar chemo- en bestralingstraject moest. Tijdens haar ziekte bleef Mariska wel twee keer per week lopen, wat haar houvast gaf tijdens een heel heftige periode. Mariska overwon kanker en ze geniet nu nog meer van lopen. Vorige zomer nam ze uit dankbaarheid deel aan Alpe d’HuZes, een sportief evenement om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Ze liep toen drie keer Alpe d’Huez op, wat overeenkomt met 42 km, aan een gemiddeld stijgingspercentage van 8%! Misschien leverde die prachtige prestatie voor het goede doel haar de selectie voor de Marathon Pour Tous op, want niet lang daarna ontving ze een bevestigingsmail vanuit Parijs.

Crédit Instagram : @odieuxboby
Olympische marathon

“Ik ben zo blij om erbij te zijn”, lacht Mariska. “Tien jaar geleden ben ik begonnen met hardlopen, omdat het zo’n laagdrempelige sport is. Eerst kon ik 5 km lopen, daarna 10 km en uiteindelijk liep ik in 2015 mijn eerste marathon, nota bene in Parijs. Dat ik nu mag terugkeren naar Parijs om er deel te nemen aan de Marathon Pour Tous is heel bijzonder. Wie kan zeggen dat je op het parcours van de olympische marathon mag lopen? Ik verwacht dat het een heel gezellig evenement wordt, met allemaal verschillende nationaliteiten. Parijs is bovendien zo mooi. En ik ben benieuwd naar onze medaille.”

Opvallend is dat er onder de Nederlandse geselecteerden al een heuse community is ontstaan. “Onze Whatsappgroep telt intussen al meer dan 50 leden”, verduidelijkt Mariska. “We hebben een babbelbox voor algemene dingen en daarnaast een informatief deel. Een van de leden heeft zijn broer T-shirts laten ontwerpen, waardoor we in Parijs met een gevoel van eenheid kunnen lopen. We hebben ook al afgesproken om elkaar te ontmoeten om samen hard te lopen. Een keer in juni, een keer in juli én dan is het al zover: dan gaan we naar Parijs!”

Onwezenlijk doel

“Het blijft een onwezenlijk doel voor deze zomer”, zegt de Belg Bart Van de Velde als eerste reactie op zijn selectie voor de Marathon Pour Tous. “Sinds het najaar van 2021 heb ik via de app maandelijks meegedaan met de uitdagingen, waarmee we een ticket in de wacht konden slepen. Aangezien ik twee à drie marathons per jaar loop, waren die uitdagingen niet moeilijk. In totaal heb ik aan 57 uitdagingen deelgenomen.”

Lees ook: 10 vragen aan Maureen Koster: ‘Ik bezwijk niet snel onder de druk’

Een persoonlijk record van ondergeschikt belang in Parijs: “De Marathon Pour Tous is vooral beleving. Voor sommige andere marathons heb ik me wel tijdsdoelen gesteld, maar dat bleken uiteindelijk niet mijn beste wedstrijden. Vorig jaar heb ik voor mijn 40ste verjaardag de marathon van New York gelopen. Daar ben ik gestart met het idee om minstens 40 km volop te genieten van de ambiance en de stad. En dat ging zo goed dat het mijn beste marathonervaring is geworden, zowel qua tijd als qua sfeer. De olympische marathon in Parijs wil ik op eenzelfde manier aanpakken. We maken er een feest van!”

Beleving

Toch is een persoonlijk record van ondergeschikt belang in Parijs: “De Marathon Pour Tous is vooral beleving. Voor sommige andere marathons heb ik me wel tijdsdoelen gesteld, maar dat bleken uiteindelijk niet mijn beste wedstrijden. Vorig jaar heb ik voor mijn 40ste verjaardag de marathon van New York gelopen. Daar ben ik gestart met het idee om minstens 40 km volop te genieten van de ambiance en de stad. En dat ging zo goed dat het mijn beste marathonervaring is geworden, zowel qua tijd als qua sfeer. De olympische marathon in Parijs wil ik op eenzelfde manier aanpakken. We maken er een feest van!

Toch is een persoonlijk record van ondergeschikt belang in Parijs: “De Marathon Pour Tous is vooral beleving. Voor sommige andere marathons heb ik me wel tijdsdoelen gesteld, maar dat bleken uiteindelijk niet mijn beste wedstrijden. Vorig jaar heb ik voor mijn 40ste verjaardag de marathon van New York gelopen. Daar ben ik gestart met het idee om minstens 40 km volop te genieten van de ambiance en de stad. En dat ging zo goed dat het mijn beste marathonervaring is geworden, zowel qua tijd als qua sfeer. De olympische marathon in Parijs wil ik op eenzelfde manier aanpakken. We maken er een feest van!”

 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?