Met dit kruid val je sneller in slaap

Kamille, linde, melisse, … Het zijn allemaal rustgevende kruiden, maar recent onderzoek voegt er nog eentje aan dit rijtje toe.

We hoeven je niet meer te vertellen welke belangrijke rol slaap speelt voor je sportprestatie, immuunsysteem, cognitieve functies en gewoon je dagelijkse welzijn. En toch hebben heel veel mensen er moeite mee. In het ergste geval is er sprake van insomnia of slapeloosheid. In periodes van stress of drukte kan je misschien je toevlucht zoeken in slaappillen – of tonnen cafeïne drinken om je doorheen de dag te sleuren, maar beide ‘oplossingen’ zijn niet meteen de gezondste.

Een nieuw onderzoek, gepubliceerd in het wetenschapstijdschrift Nutrients, brengt echter een natuurlijker slaapmiddel naar voren om slaapproblemen te vermijden. Wetenschappers van de Université catholique de Louvain bestudeerden hoe het kruid saffraan, wanneer dit gebruikt werd als supplement, mensen helpt om beter te slapen.

De deelnemers aan het onderzoek hadden allemaal milde tot matige slaapproblemen. Na een periode van 6 weken met slaapsuppletie vertoonde de groep die supplementen met saffraan nam verbeteringen op verschillende parameters van de slaapkwaliteit. Deze groep spendeerde onder andere meer tijd in bed, viel makkelijker in slaap en kende een langere slaaptijd. 

Hoewel het eerder om een kleinschalige studie ging (met 50-70 mensen per onderzoeksgroep), zijn de resultaten wel hoopgevend. Voordat saffraan een erkend slaapsupplement wordt, moet de exacte dosis nog onderzocht worden in verdere studies. Maar het is perfect veilig om het kruid in recepten te verwerken, zoals paella als diner of rijstpap als avondsnack.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?