Nationaal hitteplan treedt in werking: hardlopers opgelet!

Het RIVM heeft in verband met de warmte het Nationaal Hitteplan geactiveerd en een smogwaarschuwing afgegeven. Wij vinden het belangrijk om hardlopers in Nederland te informeren om verantwoord te kunnen hardlopen. Pas goed op jezelf en neem deze tips over hardlopen en hitte ter harte.


Het is extreem warm weer met temperaturen boven de 30 graden. Hardlopen met dit weer kan onverstandig zijn of zelfs gevaarlijk als je niet goed voorbereid van huis gaat. Daarom geven we een aantal tips zodat je verantwoord kunt blijven hardlopen. Belangrijkste tip: ken je grenzen en stop als je lichaam het laat afweten.

  • Pas je tempo en je afstand aan
  • Goed drinken
  • Controleer je vochtbalans
  • Smeer je goed in
  • Trek luchtige kleding aan

Hardlopers: let op!

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft advies: vandaag kan het zeker 28 graden worden en de dagen daarna stijgt het kwik verder. Zaterdag is dan waarschijnlijk op veel plaatsen de derde tropische dag (boven de 30 graden) op rij. De ruim 7 miljoen sportende Nederlanders moeten door het warme weer extra opletten.
Organisaties van atletiek- en loopevenementen wordt geadviseerd extra maatregelen te treffen voor deze extreme weersomstandigheden. Extra maatregelen zoals het uitdelen van water en het inzetten van extra verzorging- en sponsposten langs de baan/route waar voldoende water en sportdrank beschikbaar is. Hardlopers zijn zelf verantwoordelijk voor hun gezondheid. Aanbevolen wordt dat zij er zelf alles aan doen om het risico op warmtestuwing zo klein mogelijk te houden. (persbericht)

Drinken is belangrijk voor nu maar ook straks tijdens je lange duurlopen of evenementen. Echter niet iedereen lukt het direct om te drinken tijdens het hardlopen. Daarom moet je het oefenen. Ook is het belangrijk dat je je sportdrank eerst test, bijvoorbeeld tijdens een duurloop, om te kijken hoe je maag er op reageert. Wij hebben een abonnementenactie met Maurten, de bekende sportdrank waar oa Abdi Nageeye en Eliud Kipchoge mee lopen. Klik hier voor meer info

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?