Natuurloop in de kijker: Omme(n)tjes maken in oerlandschap van het Vechtdal

Inspiratie nodig voor een nieuw hardlooprondje? Nederland kent zoveel natuurgebieden met mooie uitgezette routes voor uren hardloopplezier. Het Vechtdal bij Ommen is zo’n bijzonder stukje oernatuur waar je van alles voor je trailschoenen geworpen krijgt. Redacteur Pieter van der Meer neemt je mee langs zandverstuivingen, de Lemelerberg en natuurlijk het riviertje de Vecht.

Het Vechtdal in Overrijssel is echt een typisch Nederlands landschap. Dit is het uitgestrekte gebied van Gramsbergen bij de Duitse grens, Hardenberg, Ommen, Dalfsen tot aan Zwolle. De Vecht, de kleinste van de grote Nederlandse rivieren, is de levensader van dit gebied. En daarmee ook de bepalende factor voor de natuur. De kronkelende rivier heeft door de eeuwen heen dit dal, waar bijna alle Nederlandse landschappen zijn te vinden, gemaakt.

Ommen

In het Vechtdal vind je zandverstuivingen, heidevelden, donkere bossen, stuwwallen en vennetjes. De vele smalle paadjes die hier langsgaan, vragen erom belopen te worden! Hoewel het Vechtdal dus van Zwolle tot aan de grens met Duitsland loopt, concentreren wij ons op het stuk rond Ommen. Dit is met de meerdere bossen en landgoederen de perfecte startlocatie voor leuke trailontdekkingstochten. En niet onbelangrijk: in dit stuk zijn door Landschap Overijssel al Natuurloop in de kijker verschillende routes uitgezet, die je zo op je gps-horloge kunt zetten. Daarnaast kun je hier als trailloper natuurlijk ook gebruikmaken van het uitgebreide wandelnetwerk om je eigen routes te maken.

Trailrun Beerzer Duinen

Je verwacht het niet direct, maar in het Vechtdal kun je in de Sahara lopen. Dit is een grote zandverstuiving ten oosten van Ommen. Iets verder naar het oosten liggen meer kleinere stuifzandvlaktes. De Trailrun Beerzer Duinen is een mooie route waar je kunt zien hoe in de IJstijd het Vechtdal is ontstaan. Als je minder interesse in de natuurhistorie hebt, is het vooral een heerlijke trail met heuvels, bossen en veenplassen. Het startpunt is de Beerzerpoort bij een parkeerplaats met een informatiebord. Al vrij snel kom je bij een grote zandvlakte: de Beerzer Duinen. Na het ploeteren door het droge zand, kom je even later weer bij een ander uiterste: natte heide en veenputten.

In het hele Vechtdal vind je veel van dit soort waterrijke stukken met vennen. Het kan hier goed gebeuren dat de paden onder water staan. Zo was de verderop gelegen route ‘De Meertjes’ (5 km) van Natuurmonumenten na de natte winter bijvoorbeeld op bepaalde stukken onbegaanbaar, voor wie droge voeten wil houden uiteraard. Na een stuk door het bos kom je bijna aan het einde van de 10 km lange route nog langs een bijzonder stukje: het kamduin. Deze zandvlakte wordt gekenmerkt door meer reliëf en duinen met een scherpe steile wand.

Meer ten zuiden van Ommen vind je weer een compleet ander landschap: het natuurreservaat De Lemelerberg. Bij de Trailrunroute de Lemelerberg ga je in 11 km van top naar top over de stuwwal in dit adembenemende gebied. Deze route begint bij de parkeerplaats van Natuurcamping de Lemeler Esch, waar je vanaf een informatiebord noordwaarts gaat. Al snel kom je dan na langzaam stijgen op het absolute hoogtepunt van de route en dit reservaat: de Archemerberg (78 m). Hier is een uitzichtpunt gemaakt waar je uitkijkt over de heidevelden, de bossen en bij helder weer zelfs tot aan Zwolle. Vanaf dat hoogste punt daal je weer wat af en klim je naar de volgende top: de Lemelerberg (44 m). Daarna daal je verder af en maak je nog een leuke lus over de heide en dan kom je weer terug bij de parkeerplaats. Bij Boscafé Lemeler Esch kun je even bijtanken van deze toch wel pittige tocht.

PRAKTISCH

Trailrun Beerzer Duinen
Afstand: 10 km
Startlocatie: Beerzerpoort, Beerze
Meer informatie en GPS-route:
https://landschapoverijssel.nl/routes/trailrun-natuurgebied-beerzer-duinen

Trailrun Lemelerberg
Afstand: 11 km
Startlocatie: Natuurcamping de Lemeler Esch
Meer informatie en GPS-route:
https://landschapoverijssel.nl/routes/
trailrun-natuurgebied-lemelerberg

Vechtdaltrail
Datum: 6 juli 2024
Afstanden: 15, 25, 35 of 50 km
Meer informatie: www.vechtdaltrail.nl

Dit artikel verscheen eerder in RunningNL magazine. 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?