Onderzoek wijst uit: sporten voor je werk geeft meer zelfvertrouwen en grotere focus

Is het jou al opgevallen dat je hele dag vlotter verloopt als je ’s ochtends al gesport hebt? Niet zo vreemd. Dankzij een ochtendloopje zou je een productievere en minder vermoeiende werkdag hebben.

Dat blijkt uit een recente studie die gepubliceerd werd in The Journal of Occupational Health Psychology. Onderzoekers gingen na hoe lichaamsbeweging voor het werk de efficiëntie en werkfocus van werknemers kan verbeteren. Hun bevindingen kunnen je mogelijk motiveren om die snoozeknop niet (nog eens) in te drukken en te kiezen voor je sportschoenen in de plaats.

Minder vermoeid op het einde van werkdag

Aan het Britse onderzoek namen 300 personen deel die minstens een keer per week sportten voor ze naar het werk gingen en minstens 20 uur per week werkten. Door middel van vragenlijsten en enquêtes konden de onderzoekers de activiteitenniveaus, het werkengagement, de emotionele vermoeidheid en jobgerelateerde stress analyseren.

Lopen en lichaamsbeweging in het algemeen zijn goed voor je gezondheid op eender welk tijdstip van de dag. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je met een druk dagschema enkel na het avondeten kan gaan lopen. Lopen op een later tijdstip brengt bovendien ook weer andere voordelen met zich mee, zoals een stabiele bloedsuikerspiegel. De onderzoekers stellen dan ook dat lichaamsbeweging op eender welk tijdstip “helpt bij het verminderen van negatieve effecten en het verhogen van positieve effecten, alsook de zelfeffectiviteit en het zelfvertrouwen vergroot op de dag dat je een fysieke activiteit uitvoert.”

Maar als het je lukt, kan je je avondloopje misschien toch eens vervangen door een ochtendtraining als je een extra boost kan gebruiken tijdens je werkdag. Uit de resultaten van de recente studie blijkt namelijk dat zij die voor hun werk sportten hun werktaken beter benaderden en deze beschouwden als ‘positieve uitdagingen’. Ze hadden een optimistischere kijk op de uitkomst van hun taak en zagen minder bedreigende aspecten (obstakels) in hun job. Het effect van deze benadering? Meer energie tijdens de dag, een grotere focus op de werktaak en minder vermoeidheid op het einde van de dag.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?