Onderzoek: zonlicht maakt hongerig, vooral bij mannen

Wetenschappers van de universiteit van Tel Aviv hebben vastgesteld dat een verhoogde blootstelling aan uv-licht leidt tot een verhoogde calorieopname. Of met andere woorden: meer zonlicht doet meer eten. Maar gek genoeg is dit alleen zo bij mannen, niet bij vrouwen.

Uit een grootschalig nationaal Israëlisch onderzoek rond voeding kwam naar voor dat mannen gedurende de lente en zomer (maart tot en met september) significant meer calorieën consumeren dan tijdens de herfst en de winter: gemiddeld 2188 kilocalorieën per dag tegenover 1875. Bij de vrouwen bleef de energie-inname het jaar rond constant rond de 1500 kilocalorieën per dag.

Hongerhormoon

De verklaring blijkt de hogere blootstelling aan uv-licht te zijn in de lente en zomer. Onder invloed van zonlicht op de huid maken mannen in hun onderhuidse vetcellen hogere concentraties van het ‘hongerhormoon’ ghreline aan. Bij vrouwen gebeurt dit niet omdat oestrogenen, de vrouwelijke geslachtshormonen, dat blokkeren. Ghreline wordt voornamelijk door de maagwand aangemaakt, maar de huid kan hieraan dus ook een bijdrage leveren.

Dit mechanisme werd ontrafeld in een eerder onderzoek met muizen. Na blootstelling aan uv-licht hadden mannelijke muizen meer ghreline in hun bloed en aten ze meer, maar bij vrouwelijke muizen was dit niet het geval.

Experiment in de zon

De Israëlische wetenschappers stelden in een experiment vast dat bij mensen exact hetzelfde mechanisme speelt. Ze lieten mannen en vrouwen onder gecontroleerde omstandigheden 25 minuten in korte broek en met blote armen in de zon plaatsnemen. Bij mannen bleek het ghrelinegehalte fors gestegen te zijn, bij vrouwen niet. In een vraaggesprek na afloop gaven de mannen ook aan dat hun eetlust na het zonnebad significant was toegenomen, terwijl de vrouwen zich niet hongeriger voelden.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?