Sander loopt al 823 dagen achter elkaar hard: ‘Het is een beetje uit de hand gelopen’

Sander Tuinhof is bezig aan een bijzondere reeks, een zogeheten runstreak. Hij loopt inmiddels al 823 dagen achter elkaar minimaal 1,6 km (1 mijl) hard. Soms zelfs midden in de nacht. “De meeste mensen verklaren me voor gek, maar ze vinden het wel tof dat ik het zolang volhoud.”

Het is eind oktober 2020 als Sander in een ‘hardloopdipje’ zit. Op dat moment komt zijn werkgever met een idee: het bedrijf wil werknemers vanaf 1 januari 2021 tien dagen achter elkaar minimaal 20 minuten laten bewegen. “Dat is een beetje uit de hand gelopen”, zegt Sander. “We zijn nu 823 dagen verder en ik ben nog steeds bezig.”

Rust in de dag

De runstreak is inmiddels een routine in zijn leven. Hij plant zijn hardlooprondjes vooraf, houdt rekening met de weekendactiviteiten en neemt zijn loopspullen altijd mee. “De loopjes brengen rust in mijn dag. Soms loop ik vroeg, soms tijdens mijn lunchpauze en af en toe ’s avonds. Wat ik geleerd heb? Je hoeft niet elke dag 100 procent te geven. Als het goed voelt, maak ik een lang rondje. Maar als ik na één kilometer merk dat ik niet fit ben, beslis ik om een klein ommetje te doen.”

Wat is het leukste moment geweest in die 822 dagen? Sander was buddy bij de obstakelrun Battle4kids. Hij liep daar 3 kilometer met zes kinderen die een zware handicap hebben. Sander nam ze mee door het water, de modder en over obstakels. “Het waren slechts drie kilometer en we deden er drie uur over. Maar het waren wel de mooiste kilometers die ik liep tijdens mijn challenge. Als ik daaraan terugdenk, krijg ik nog steeds kippenvel.”

Nachtelijke loopjes

Elke dag hardlopen. Dat vereist discipline en doorzettingsvermogen. Toch zegt Sander weinig zware moment gekend te hebben. Of het moet die keer op vakantie geweest zijn. “We gingen op vakantie en hadden een volledige reisdag voor de boeg. Ik zette de wekker een uur eerder, waardoor ik midden in de nacht mijn rondje liep. “

Voor gek verklaard

In zijn omgeving zijn de reacties over de runstreak wisselend. “De meeste verklaren me voor gek. Tegelijkertijd vinden ze het supertof dat ik het zolang volhoud en dat ik in weer en wind mijn rondje doe. Ik krijg ook vaak te horen dat mensen aan mij denken als ze geen zin hebben om te gaan hardlopen. Ze zeggen dan: Sander gaat vandaag ook, dus waarom zou ik niet gaan? Ik vind het mooi om te zien hoe ik andere mensen inspireer om in beweging te blijven.”

Doel?

Als het aan Sander ligt, eindigt de runstreak voorlopig nog niet. Wanneer wel? “In het begin is het cool als je de vijftig dagen haalt. Maar nu ik op 823 dagen zit, is die spanning wel weg. Een doel heb ik niet. Ook nooit gehad. Ik heb altijd gezegd dat ik zolang ik plezier heb en mijn lichaam het goed verteert door blijf gaan.”

Wil je meer inspirerende verhalen lezen? Lees dan bijvoorbeeld het verhaal van Maxime van Kemenade die onlangs in Tokio de Big Six voltooide. Of lees het verhaal van onze columniste Floortje van Veen, die na een langdurige ziekte weer aan het hardlopen is. 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?