Vier tips om je toptijd op de 5 km te verbeteren

5 kilometer is voor veel lopers een haalbare afstand. Hieronder vind je vier tips om je toptijd op de 5.000 meter te verbeteren.
1. Train zowel korte als lange afstanden

Om je tijd op de 5 kilometer te verbeteren, hoef je niet alleen maar trainingen van 5 kilometer af te leggen. Sterker nog, de succesformule bestaat uit een mix van kortere loopjes (2 tot 3 kilometer) en langere trainingen (7,5 tot 10 kilometer). Zo verbeter je uithouding én snelheid.

2. Sterke benen = sterke tijd

Oefeningen voor het versterken van de rompstabilliteit staan niet bovenaan het lijstje van veel hardlopers. Toch zijn ze belangrijk om beter te worden. Beperk je bij de beenoefeningen niet tot een één groep, zoals je kuiten of bovenbenen.  Hier vind je inspiratie voor oefeningen.

3. Altijd sneller? Dat gaat niet

In punt 1 haalden we het al aan: Wissel snelle en langzame trainingen af. Het is geen goed idee om iedere keer je toptijd op de 5 kilometer te verbeteren. Respecteer de balans van je schema, waardoor je spieren ook de nodige rust krijgen.

4. Voeg HIIT toe aan je trainingen

High Intensity Interval Training combineert verschillende oefeningen en is een waardevolle tegenhanger van cardiotraining. Een perfecte aanvulling voor je loopschema. Aan de basis liggen korte maar heel intensieve trainingen die de anaerobe stofwisseling aanspreken. Hiervoor moet je erg diep gaan en jezelf uitputten. Tegelijkertijd ontwikkel je spiermassa, verbrand je vet en gaat je conditie vooruit. Kortom, een efficiënte trainingsmethode.

Deze tips komen van Red Bull. Op hun website vind je nog extra tips om je record op 5 kilometer te verbeteren. Wil je daar meer over weten? Lees dan hier verder.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?