Op die vraag probeerden Japanse onderzoekers een antwoord te vinden. Voor hun onderzoek, gepubliceerd in het wetenschapstijdschrift The Journal of Nutrition, werden 26 mannen in twee groepen verdeeld. Een groep kreeg gedurende drie maanden een ontbijt met veel eiwitten (0,33 gram per kg lichaamsgewicht), de andere groep een ontbijt met weinig eiwitten (0,12 gram per kg lichaamsgewicht). De eiwitinname bij de lunch was nagenoeg dezelfde voor beide groepen (0,45 en 0,46 g/kg lichaamsgewicht), terwijl de eiwitten bij het avondeten opnieuw sterk verschilden: de eerste groep kreeg 0,48 g eiwitten per kg lichaamsgewicht, de tweede groep kreeg 0,83 g eiwitten per kg lichaamsgewicht.
Onderzoek
Kort samengevat: elke groep consumeerde in totaal 1,3 g eiwitten per kilogram lichaamsgewicht, maar de verdeling van de eiwitinname varieerde. Bij de eerste groep werden de eiwitten gelijkmatig over de maaltijden verdeeld, terwijl dat bij de tweede groep niet het geval was. Na drie maanden bleek de groep met een gelijkmatige inname over de drie maaltijden meer spiermassa en -kracht te hebben opgebouwd dan de mannen uit de andere groep.
Spreiden
Wat jij hiervan kunt onthouden? Spreid je eiwitinname over de dag heen. Door ’s ochtends amper iets van eiwitten te eten (die boterham met jam bijvoorbeeld) en ’s avonds een grote kipfilet te eten, zal je minder (snel) spiermassa opbouwen. Start je dag dus gerust met wat yoghurt, skyr of een eitje!
Lees ook: Eiwitrijke ontbijtjes voor een voedzame start van je dag