Female drinking a fresh water from bottle.

Wat is verkoelender: warme of koude drank?

Na een training in warm weer heb je waarschijnlijk de reflex om meteen naar dat ijskoude waterflesje te grijpen. Toch is het misschien beter om een warme(re) drank te consumeren. En wel hierom!

Je wil afkoelen, dus eet je een ijsje of consumeer je een grote hoeveelheid ijskoud water. De kans is echter groot dat je lichaamstemperatuur hierna niet erg veel daalt. Dat heeft te maken met de thermoregulatie van je lichaam, ofwel het behouden van de optimale lichaamstemperatuur. Ons metabolisme zorgt ervoor dat we het warm hebben in de winter en ’s zomers niet oververhit raken. 

Koude drank

Tijdens een inspanning verplaatst de hitte in het lichaam zich naar het huidoppervlak, zodat de temperatuur in het lichaam zelf daalt. Bij het drinken van grote hoeveelheden koud water, vernauwen de bloedvaten en vermindert de bloeddoorstroming. Hierdoor houdt je lichaam warmte eerder vast en koel je amper (of zelfs minder) af.

Warme drank

Als je echter warme drank consumeert, zal je lichaamstemperatuur eerst stijgen om vervolgens te dalen. De receptoren in je mond, keel en verteringsstelsel zenden een ‘warmtesignaal’ naar je hersenen, waardoor je begint te zweten. En dat zweten is net de sleutel om af te koelen. Een studie vergeleek de lichaamstemperatuur na een training van personen die een warme drank en van zij die een koele drank consumeerden. Het experiment toonde aan dat bij het consumeren van een drankje rond 50°C (wat kouder is dan normale hete dranken), de lichaamstemperatuur meer daalde dan bij de personen die koude dranken consumeerden. Net zoals warme dranken, ga je van pittig eten ook meer zweten met hetzelfde ‘verkoelende’ effect. Er is een reden waarom pikante gerechten in Aziatische landen zo populair zijn.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?