Wat maakt de gel en sportdrank van Maurten nu zo bijzonder?
Min.
Wat maakt de gel en sportdrank van Maurten nu zo bijzonder?

4 topatleten geven tips

Wat maakt de gel en sportdrank van Maurten nu zo bijzonder?


Het is pas drie jaar geleden dat Maurten de sportdrankenmarkt opschudde. Mårten Fryknäs, mede-oprichter van Maurten en de persoon naar wie de drank is vernoemd, ontwikkelde het idee om het principe van hydrogel te gebruiken om koolhydraten en elektrolyten in het lichaam te transporteren. Twee bestanddelen van de Maurten-sportdrank, alginaat en pectine, vormen in de zure omgeving van de maag een hydrogel die de koolhydraten inkapselt zodat deze pas in de dunne darm worden opgenomen.

Tot nu toe was het niet mogelijk dat het lichaam dranken met meer dan 9 procent koolhydraten zonder maagklachten verdroeg. Maurten bleek in staat een sportdrank te produceren met maar liefst 14 procent koolhydraten. Met de Maurten Drink Mix 320, die 80 gram koolhydraten bevat, zijn sporters in staat om tweemaal zoveel koolhydraten binnen te krijgen als voorheen. Maurten betekende een doorbraak voor duursporters. De drank die alleen natuurlijke ingrediënten bevat, sloeg meteen aan onder topatleten als Eliud Kipchoge, Mo Farah en Kenenisa Bekele.

Na deze baanbrekende innovatie kwam Maurten ook met een gel op de markt: GEL100. Zelf omschrijven ze het als de eerste echte energiegel. Uiteraard zijn er al veel gels op de markt, maar volgens Maurten zijn dit feitelijk siropen. Een gel is een polymeer dat zout, koolhydraten en water omkapselt. Vanuit die definitie zou je de huidige gels moeten omschrijven als siropen, oftewel water met zout, smaakstoffen en een hoge concentratie koolhydraten. GEL100 maakt opnieuw gebruik van de hydrogel- technologie en komt in de dezelfde soort verpakkingen als de overige ‘gels’. De inhoud van een verpakking is 40 gram en bevat 25 gram koolhydraten. Door de unieke verhouding tussen glucose en fructose kun je met GEL100 ongeveer 100 gram koolhydraten per uur opnemen.

Naast de reguliere gel heeft Maurten nu ook een gel met caffeïne op de markt gebracht: GEL 100 CAF 100. Deze gel bevat maar liefst 100mg cafeïne. Dit komt overeen met de hoeveelheid cafeïne van 1,5 espresso. Onderzoek heeft uitgewezen dat cafeïne de alertheid vergroot en de pijnervaring reduceert.

4 Nederlandse topatleten geven tips

FRANK FUTSELAAR (2.14.06)

Het mooie van Maurten is dat het in een hydrogel zit en met- een naar je darmen gaat. Daar- door kun je 80 gram koolhydraten verwerken en bij andere sportvoeding maar 35 gram. De gel kun je met of zonder water innemen. Het is uiteraard belangrijk om je vochtpeil op orde te houden, dus als ik geen Maurten-drank gebruik, maar een gel, dan neem ik daarnaast ook water om zodoende mijn energie en vocht aan te vullen.

BART VAN NUNEN (2.13.09)

Probeer tijdens je training al uit te zoeken hoeveel vocht je verliest. Dit kun je doen door je voor en na de training te wegen. En vergeet daarbij niet mee te nemen wat je tijdens de training hebt gedronken. Zo kun je uitrekenen hoeveel vocht je tijdens je wedstrijd nodig hebt.

KHALID CHOUKOUD (2.10.52)

Ik neem zelf de cafeïnegel in de eerste 5km, dan krijg ik echt een boost en ben ik heel scherp. Maar iedereen moet het vooral eerst zelf uittesten wat voor hem of haar het beste werkt. Er zijn ook lopers die juist de cafeïnegel het liefst in het tweede deel van de race gebruiken.

MOHAMED ALI MOHAMED (DEBUUT)

We trainen heel vroeg in Ethiopië. De wekker gaat om 4 uur in de ochtend om naar de plek te reizen waar we trainen. Ik ontbijt dan niet maar neem een Maurten-gel. Die zijn echt ideaal. Zeker als er een lange duurloop van 32km of 35km op het schema staat.

Gratis Maurten proefpakket

Ontvang gratis een Maurten proefpakket (t.w.v. 18 euro) bij een jaarabonnement op RunningNL. Dit pakket bestaat:

  • Drinkmix 320
  • Drinkmix 160
  • Gel100
  • CAFGel
  • 500ml bidon

Lees verder