4 hacks om lopen in de regen net dat beetje aangenamer te maken

Het is volop herfst. Niet alleen de blaadjes vallen van de bomen, de kans dat er een regenbui valt is ook groot. Niet iedere loper is fan van hardlopen in de regen, maar met deze tips haal je het beste uit je kletsnatte training.

Lopen wanneer het regent? Sommige lopers kiezen er voor om te schuilen onderweg of gaan helemaal niet naar buiten. Maar regen kan echter een goede trainingstool zijn: lopen in verschillende weersomstandigheden kan je voorbereiden op onvoorspelbaar weer op je wedstrijddag. Net als lopen in sneeuw of koud weer, helpt lopen in de regen je aanpassingsvermogen en je mentale veerkracht te vergroten.

Maar regen is nu eenmaal niet voor iedereen het leukste loopweer. Daarom kunnen volgende tips je helpen om die loopjes toch net dat beetje aangenamer te maken.

1. Wees zichtbaar

Regen kan je zichtbaarheid voor automobilisten en andere weggebruikers sterk verminderen. Plan je om op de weg te lopen? Kies dan een route uit met straatverlichting, weinig verkeer en een goed overzicht op je omgeving. Draag reflecterende elementen, een fluovestje of een hoofdlamp (of nog beter: alle drie), en loop bij voorkeur tegen het verkeer in als er geen voet- of fietspad is. Als je de mogelijkheid hebt, plan je training ook liever overdag dan ’s avonds wanneer het donker is. De regen op de weg kan weerkaatsen voor automobilisten, waardoor je zichtbaarheid nog meer afneemt.

*Tip: met de Run Visible-collectie van Brooks Running word je al vanop 180 meter als loper herkend door automobilisten. Hier lees je er meer over. 

2. Kleed je slim

Een petje met klep is ideaal om de regen uit je ogen te houden. Ook als je brildragend bent, kan een pet helpen om je zicht helder te houden. Daarnaast is het bij regenweer aan te raden om laagjes te dragen. Het kan soms moeilijk zijn om de buitentemperatuur in te schatten wanneer je gaat lopen in de regen, maar een ademend regenjasje als buitenlaag en één onderlaag zijn in meestal voldoende. We denken vaak dat we het kouder zullen hebben als we naar buiten gaan op een regenachtige dag, maar zelfs in de regen zal je het al snel warm krijgen.

3. Voorkom wrijving

Een van ’s lopers grootste vijanden: schuurplekken. Deze kunnen sneller voorkomen na een loopje in de regen, wanneer natte kleding tegen onze huid schuurt. Gebruik een antifrictiecrème of spray (good old vaseline werkt ook) op de lichaamsdelen waar je normaal gevoelig bent voor wrijving of blaren, zoals je voeten, dijen en binnenkant van de bovenarmen.

4. Besteed extra aandacht aan je herstel

Trek je natte kleren meteen na het lopen uit en zorg dat je weer opwarmt om niet onderkoeld te raken. Als je je niet meteen thuis kan omkleden (bijvoorbeeld als je deelneemt aan een wedstrijd), zorg er dan voor dat je een set droge kleding in je auto hebt liggen. Door je natte kloffie te wisselen voor droge kleding breng je je lichaamstemperatuur snel weer op peil. Een warme douche of warm bad kan ook deugd doen eens je weer thuis bent.

Lees ook:

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?