World’s coldest marathon at blistering minus 53C in Oymyakon, Yakutia

Marathon bij -53 graden in Siberië

Als je het vandaag tijdens je hardlooprondje koud hebt, bedenk dan: het kan altijd nog veel kouder. Afgelopen week werd in Siberië de Yakutia’s Pole of Cold Marathon gelopen bij extreme kou. De deelnemers trotseerden temperaturen rond de -53° C Daarmee heeft het evenement met honderd moedige deelnemers het Guinness World Record voor koudste marathon gebroken. De organisatie hoopt nu op meer lopers die van een koude uitdaging houden. Iets voor jou?

De Yakutia Pole of Cold Marathon trok dit jaar al lopers uit onder meer de de Verenigde Arabische Emiraten, Verenigde Staten en Wit-Rusland. Zij trotseerden ijzige temperaturen om deel te nemen: de gemeten temperatuur lag op -53°C . De organisatoren waren zelfs genoodzaakt om de race vroeger te laten starten doordat de temperaturen later op de dag zelfs tot -60°C zouden dalen.

Moedige toeschouwers en deelnemers

De eerste plek ging naar de Rus Vasily Lukin, die de eindmeet passeerde na 3.22 uur lopen in de ijzige kou. Het was zijn tweede opeenvolgende zege. Bij de vrouwen finishte Marina Serdalischeva, een inwoonster van Yakutia zelf, als eerste in een tijd van 4.09 uur. Naast de 65 deelnemers waren er ook zo’n 100 moedige toeschouwers die de lopers tijdens hun ‘ijstocht’ kwamen aanmoedigen.Meer bekendheid

Meer bekendheid

In de toekomst hopen de organisatoren dat ’s werelds koudste marathon op meer wereldwijde interesse kan rekenen. Ook winnaar Vasily zou het mooi vinden als deze bijzondere marathon meer bekendheid krijgt: “Ik zou graag meer lopers uit de hele republiek en het buitenland zien deelnemen. Ik wil de organisatoren ook graag bedanken dat deze editie – ondanks de complicaties van de coronapandemie – heeft kunnen plaatsvinden.”

Met het wereldrecord van koudste marathon op zak is de Siberische marathon in ieder geval bij een groter publiek bekender geworden.

Foto: Siberian Times

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?