ROTTERDAM, THE NETHERLANDS - April 10: NN Rotterdam Marathon at Rotterdam on April 10, 2022 in Rotterdam, The Netherlands (Photo by Luka de Kruijf/Orange Pictures)

Nog een paar dagen!

Nog een paar dagen en dan is De Mooiste daar! De NN Marathon Rotterdam is de voorjaarsklassieker onder de Nederlandse marathons en zondag 16 april 2023 staat bij veel lopers al maandenlang rood omcirkeld in de agenda.

Het harde trainen is gedaan, de voorbereidende kilometers zijn gelopen. De laatste week staat voor de meesten in teken van taperen en rust. Met deze tips sta jij zondag in topvorm aan de start!

Rust, maar niet teveel

Een fout die veel lopers maken in hun voorbereiding is om in de laatste week voor de marathon helemaal niets meer te doen. Maar is dat wel verstandig? De afgelopen maanden heb je je lichaam toegetraind naar een zware inspanning met meerdere trainingen in de week. Daarom is het verstandig een ritme hierin vast te houden en deze week nog een paar korte trainingen in te plannen die je lekker op ontspanning loopt met wellicht een paar versnellingen in marathontempo.
Omdat je je de laatste maanden volledig hebt toegelegd op het hardlopen is het deze week niet verstandig om je vrije trainingsuren ineens anders in te richten. Een potje voetbal of banen trekken in het zwembad (tenzij je dit vaker doet) kun je beter even overslaan. Met spierpijn aan de start staan zou zonde zijn.

Houd je aan je plan!

Het is erg verleidelijk om in de laatste week voor de marathon adviezen in te winnen over wat je wel en niet moet doen. Als je al niet ongevraagd advies krijgt van andere lopers. Maar pas op! Als je nu dingen drastisch gaat wijzigen, kan dat nadelig uitpakken. Ga geen nieuwe gelletjes uitproberen of je maaltijden drastisch veranderen. Meer voedingstips vind je hier. Vertrouw op je voorbereiding en houd je aan je eigen plan.

Vermijd stres

Probeer stress te vermijden. Stress vreet energie en die heb je juist zondag nodig. Bovendien stijgen je hartslag en bloeddruk bij stress, waardoor je prestatievermogen achteruit gaan. Zoek lekker de chillmodus op door eens een avond op de bank een filmpje te kijken of een goed boek te lezen. Pittige discussies op het werk, ruzie met vrienden of andere nare dingen? Probeer het deze week even los te laten. Deze week draait om jou.

Go with the flow

Je zult vast een eindtijd in gedachten hebben. Een realistisch doel dat je op basis van je trainingstijden hebt kunnen stellen. Er zijn veel factoren waar je invloed op hebt om dit tot een succes te maken, zoals je vocht- en voedingsinname en de keuze van loopkleding en -schoenen. Maar er zijn ook factoren waar je geen invloed op hebt, die je marathon kunnen maken of breken. Denk aan het weer. De NN Marathon Rotterdam staat bekend om het zonnige en warme karakter, terwijl de meeste trainingskilometers in veel lagere temperaturen zijn gelopen. Dergelijke factoren hebben invloed op je eindresultaat en je kunt je er maar beter bij neerleggen dan dat je je er druk om maakt. Een marathon is net een puzzel en alle stukjes moeten in elkaar vallen voor een succesvolle eindtijd. En dat is nou juist zo mooi van de marathon!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?