Pompoenpannenkoeken: extra vezels en vitamines in een lekker jasje!

Tijdens de herfstmaanden - en zeker met Halloween net achter de rug is pompoen de ideale groente om in stoofpotjes, ovenschotels en andere hartverwarmende recepten te verwerken. Maar wat dacht je om met deze veelzijdige groente ook je pannenkoeken een gezonde twist te geven?

Voor hardlopers is een goed ontbijt of tussendoortje vóór de training essentieel om met voldoende energie aan de start te verschijnen. Deze pompoenpannenkoeken met havermout zijn daar ideaal voor: ze leveren langzame koolhydraten uit havermout en natuurlijke suikers uit pompoen, waardoor je spieren voorzien blijven van brandstof tijdens je loop. Bovendien zijn ze licht verteerbaar en rijk aan vezels en vitamine A — perfect om je energiereserves op een gezonde manier aan te vullen. Serveer ze met wat banaan, honing of yoghurt voor een extra energieboost, en je bent helemaal klaar om te knallen tijdens je training!

Deze pompoenpannenkoeken, gemaakt met havermout en pompoenpuree, bevatten veel vezels en vitamine A.
Zo maak je ze:

Ingrediënten
  • 90 gram havermoutmeel
  • 20 gram havermout
  • 125 g pompoenpuree (deze kan je makkelijk zelf maken door pompoen in de oven te roosteren of de pompoen te koken en deze nadien te pureren).
  • 2 grote eieren
  • 60 ml (ongezoete) vanille-amandelmelk
  • 1 tl vanille extract
  • ½ tl gember
  • ½ tl kaneel
  • ½ tl pompoenkruiden
  • ½ tl zout
  • ½ tl bakpoeder
  • 2 el kokosolie
Bereidingswijze

Doe alle ingrediënten behalve de kokosolie in een grote kom en meng tot je een gladde massa hebt. Verwarm de koekenpan op een middelhoog vuur. Smelt de kokosolie in de pan en giet een deel van het beslag met een pollepel of ijsschepper in de pan. Bak de pannenkoekjes 2 á 3 minuten per zijde tot ze goudbruin zien.

Werk de pannenkoeken af met je favoriete toppings, zoals pecannoten, vers fruit en/of yoghurt.

Porties: 4 – Portiegrootte: 2 pannenkoeken

Voedingswaarde (per portie): 237 kcal, 12 g vet (waarvan 7 g verzadigd, 1 g mono-onverzadigd), 23 g koolhydraten, 2 g suiker, 5 g voedingsvezels, 8 g eiwitten

Voedingsbonus: 43 mg kalium, 11% ijzer, 3% vitamine A, 5% calcium.

Lees ook: Jouw eetplan rond de wedstrijddag (inclusief voedingsschema’s per afstand)

 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?