Recept: gebonden aspergesoep

Ze zijn er weer. De asperges! Van april tot eind juni wordt het witte goud geoogst. Een bijzondere groente met flink wat gezondheidsvoordelen waar je als hardloper van kunt profiteren.

De witte asperge groeit onder de grond en dat verklaart zijn witte kleur. Hij krijgt geen daglicht te zien, in tegenstelling tot zijn groene tegenhanger. De teelt van asperges is arbeidsintensief en daarom zijn ze niet goedkoop. Asperges op je bord zijn een ware traktatie en ze zijn supergezond. Maar wat doe jij met de schilletjes? Niet weggooien, want met dit recept geniet je nog wat langer van je asperges.

Benodigd
  • Een paar grote pannen
  • (Houten) spatel en garde
  • Soeplepel
  • Zeef
Ingrediënten voor ongeveer 1 liter soep
  • Aspergeschilletjes, -kontjes en kookvocht
  • Extra water
  • 1 of 2 bouillonblokjes (kip of groente voor vegetariërs)
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 60 gram bloem (gezeefd)
  • Peper en zout
  • Garnering naar smaak: croutons, peterselie, dille, etc.

De bereidingstijd is ongeveer 50 minuten.

Bereidingswijze

Breng het kookvocht en een liter extra water, de schillen en kontjes met één of twee bouillonblokjes aan de kook en laat dit 20 minuten trekken. Het vocht kun je dan overgieten in een andere pan via de zeef, zodat je alleen schoon kookvocht over houdt.

Het maken van een roux is een precieze aangelegenheid. Smelt in schone, grote pan de roomboter op een middelhoog vuur. De boter moet geheel gesmolten zijn en mag niet meer borrelen. Zet het vuur vervolgens laag, zodat de boter niet verkleurt. Voeg een eetlepel gezeefde bloem aan de boter toe en roer dat met een spatel of garde goed door elkaar heen. Steeds een eetlepel bloem toevoegen en goed mixen, totdat er een dikke klont ontstaat: je roux. Let op: de roux mag absoluut niet aanbranden. Haal zo nodig de pan even van het vuur.

Als je roux klaar is, dan voeg je een soeplepel kookvocht toe. Met de houten spatel of garde mix je dit zo snel mogelijk door je roux, totdat je een glad papje krijgt. Bij de eerste twee scheppen vocht lijkt het nog steeds een blok klei en vervolgens behanglijm, maar dan gaat het snel. Iedere schep die je toevoegt moet je goed door je roux mixen, om klontjes te voorkomen. Roer ook goed langs de bodem en randen van  de pan. Ga door met het toevoegen van kookvocht tot je een naar jouw smaak mooie gebonden soep hebt.

Vervolgens laat je de soep 10 minuten doorkoken om de bloemsmaak weg te krijgen. Voeg naar smaak peper en zout toe. Je kunt je soep zo gebonden laten worden als je zelf wilt. Wordt het te dik? Voeg dan nog wat kookvocht toe, of als je dat niet meer hebt, water.

Eet smakelijk!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?