Man running in a autumn colored lane in the forest.

Vijf redenen waarom hardlopen in de natuur zo goed is!

Hardlopen op de weg of in de natuur? Dit is waarom je vaker de natuur moet opzoeken.

Eerder kon je hier al lezen dat sporten in de buitenlucht je motivatie verhoogt en helpt bij het volhouden van een trainingsschema. Doe je je training buiten én in de natuur? Dan levert je looptochtje nóg meer voordelen op.

1. Je traint het volledige lichaam
Van hardlopen word je fit en sterk. Dat is geen verrassing. Maar wist je ook dat het goed is voor je hele lichaam? Als je in het bos of park loopt, moet je af en toe hindernissen ontwijken. Denk aan boomwortels, plassen… Zonder dat je het zelf doorhebt, train je op die manier je volledige lichaam. Ook de kleine spieren die cruciaal zijn voor je rompstabiliteit.
2. Het is beter voor je gewrichten

Sorry voor iedereen die graag op de weg loopt, maar dat is geen ideale ondergrond voor je gewrichten. Waarom? Jouw gewrichten krijgen het zwaarder te verduren als je voeten landen op het harde asfalt dan op een zachte(re) ondergrond. Moet je dan helemaal niet meer lopen op de weg? Nee, zo zwart-wit is het niet. Maar misschien is het een goed idee om af te wisselen met looptochten op een zachtere ondergrond. Denk daarbij aan het bos of het park.

3. De natuur verbetert jouw concentratie

Je hoofd leeg maken en je gedachten ordenen. Dat doe je tijdens het hardlopen. Als je in de natuur loopt, is dat nog meer het geval. Je zet je hoofd even op pauze en gunt het een rustmoment. Hierdoor kun je na het hardlopen jezelf beter concentreren op het werk.  Misschien is het een idee om tijdens jouw middagpauze te gaan hardlopen, als er een park of natuurgebied in de buurt is? Je baas zal blij zijn met jouw verhoogde productiviteit in de middag!

4. Geniet van de frisse lucht!

Luchtvervuiling is tegenwoordig een probleem, zelfs in de natuur. Maar in een bos of park krijg je sowieso wel betere en gezondere lucht binnen. Adem dus maar extra diep in!

5. Je voelt je gelukkiger en hebt minder last van stress

De natuur is het beste medicijn op aarde. Het is wetenschappelijk bewezen dat je minder stress voelt als je regelmatig in een groene omgeving bent. Bovendien: tijdens het hardlopen komen endorfines vrij, die je een gelukkig en voldaan gevoel geven. Kortom, lopen in de natuur is een mood booster van jewelste!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?