Voorover leunen tijdens het hardlopen: het heeft voor- en nadelen

Voorover leunen tijdens het lopen zorgt ervoor dat je je lichaam al in de richting duwt waar je naartoe wilt. Ga je hierdoor ook sneller lopen. Volgens nieuw onderzoek wel, maar het is niet zonder risico.

Wellicht heb je weleens gehoord van de pose-methode. Dit is een loopstijl waarbij je licht voorover gebogen loopt. Het idee is door je bovenlichaam iets naar voren te brengen je als het ware iedere keer in de volgende pas valt. Deze methode was een jaar of 10 geleden uitermate populair, maar nu hoor je er niet meer zoveel over. Nieuw onderzoek laat zien dat er iets voor te zeggen valt. Maar er zijn ook nadelen.

Onderzoekers van de universiteit van Harvard onderzocht wat het effect van voorover leunen was op de paslengte en -frequentie. In totaal deden 23 lopers mee aan het onderzoek en zij moesten vier keer dezelfde afstand lopen. De eerste keer mochten ze op de voor hen normale manier lopen. Daarna moesten ze telkens iets meer voorover leunen. De conclusie was dat de paslengte kleiner werd en de frequentie juist hoger.

Het voordeel hiervan was dat de lopers sneller gingen lopen. Dus voorover leunen tijdens het lopen heeft zeker voordelen. Maar er is ook een groot nadeel. Deze manier van lopen is belastender voor het lichaam. De kans op blessures wordt dus groter. Wees dus op je hoede als je dit wilt proberen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?