Zo reken je af met al je ‘loopexcuses’

Excuses om niet te gaan lopen: ze zijn er in overvloed. Maar je kan ze al even snel weer van de baan vegen! Na een drukke werkdag kom je moe thuis, de bank zag er nog nooit zo uitnodigend uit, er moet nog eten gemaakt worden, de kinderen vragen je aandacht, het regent en het is koud buiten, straks begint je favoriete tv-programma… Op zo’n moment is élk excuus goed genoeg om niet te ‘moeten’ lopen. Misschien maak jij jezelf ook wel eens schuldig aan een van de volgende ‘loopexcuses’…

1. Het is zo slecht weer!

Sommige lopers gaan op pad in alle weersomstandigheden, maar anderen houden niet van sneeuw, regen, wind en kou. Dat mag echter geen excuus zijn om niet te hoeven lopen. Want met een degelijke loopoutfit, bij voorkeur in laagjes, ben je goed gewapend tegen slecht weer. En als je het écht niet ziet zitten om je naar buiten te begeven, kan je altijd naar de sportschool gaan en sporten op de loopband, de crosstrainer of wat cardiotraining doen. Of blijf thuis en doe een home-workout, bijvoorbeeld core stability, yoga-oefeningen, of fietsen op de hometrainer (als je die hebt).

2. Ja maar, ik moet op de kinderen letten!

Oké, je moet met je kind van zeven jaar geen lange looptraining doen, maar een stevige wandeling (bv. in het bos: daar valt altijd veel te zien en te beleven!) behoort wél tot de mogelijkheden. Bovendien heeft ook je kind hier superveel deugd van! Een wandeling met de hond kan je dan wél weer omzetten in een looptraining. Om maar te zeggen: kinderen (en viervoeters) zijn géén bezwaar om niet te ‘kunnen’ sporten!

3. Ik hou niet van lopen in het donker

In deze tijd van het jaar komen de meeste mensen pas thuis van het werk wanneer het buiten al donker is. Het is begrijpelijk dat je niet zo graag in het donker op pad gaat. Ook hier kan je kiezen voor een home-workout of de sportschool. Of anders moet je proberen om tijdens je middagpauze van je werk te gaan lopen? Thuiswerken is door corona voor veel mensen het nieuwe normaal geworden. Als de werkzaamheden het toelaten kun je door te schuiven met je uren overdag hardlopen. Werk je op kantoor? Vraag dan aan je baas of dit mogelijk is. Misschien is er wel een douche waar je je na het lopen wat kan opfrissen. Steeds meer bedrijven investeren hierin.

4. Ik weet niet waar ik moet beginnen…

Je wil graag beginnen met hardlopen: goed plan! Maar het doel dat je voor ogen hebt, lijkt wel een berg waartegen je opkijkt. Dat is normaal en weet gewoon: alle begin is moeilijk. Het komt er vooral op aan om rustig op te bouwen en geleidelijk vooruitgang te boeken. Geef niet op en gun jezelf de tijd. Ga je te snel, dan liggen blessures op de loer en verdwijnt je loopplezier. Beperk je ook niet tot dat ene hoofddoel, maar stel voor jezelf ook meerdere kleine doelen op weg naar jouw grote doel. Lees hier meer tips voor de beginnende hardloper.

5. Ik ben te moe

Je bent de hele dag druk bezig geweest op je werk en als je thuiskomt, stopt het werk niet. De kinderen helpen met hun huiswerk, eten maken, de was doen, het huishouden, misschien ben je wel mantelzorger? Het laatste waar je aan denkt, is jezelf nog meer vermoeien door een rondje te gaan lopen. En toch is het bewezen dat sporten je energiepeil verhoogt. Het kost je wellicht heel veel moeite om je loopkleding aan te trekken en jezelf naar buiten te slepen, maar je zult zien: als je onderweg bent, denk je niet meer aan die vermoeidheid. Je voelt je zelfs beter na het sporten en slaapt er ook lekkerder van. Double win!

6. Oeps, mijn sportkleren zitten in de was!

Wat een flauw excuus! Zorg gewoon voor meerdere setjes sportkleding. Zo heb je altijd ‘reserve’ voor als je achterop raakt met de was. Je hoeft geen fortuin kwijt te zijn aan wat extra sportkleding.

7. ‘Ik vind hardlopen niet leuk’

Dat is eigenlijk het enige geldige excuus om niet te ‘moeten’ lopen. Want het is natuurlijk niet de bedoeling dat je een sport doet waar je nul komma nul plezier aan beleeft. Wij kunnen het ons moeilijk voorstellen, want wij vinden lopen sowieso de leukste sport die er is. Maar als jij het écht niet graag doet, is het tijd om een andere sport te zoeken of meer afwisseling te brengen in je trainingen. Ga zwemmen, fietsen, wandelen, dansen… Zorg gewoon dat je er plezier aan beleeft, want daar gaat het uiteindelijk om!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?