Alcoholvrij bier als hersteldrank: goede keuze of niet?

Sporten is therapie. Een therapie met een nog groter effect als er na de training onder vrienden wordt nagekletst met een biertje in de hand. Maar is dat biertje wel zo’n goed idee? Wie intensief sport, kan wel een liter vocht per uur verliezen. De alcohol in bier zorgt ervoor dat je nieren nog sneller vocht afscheiden. Dehydratatie verhindert het herstel en kan leiden tot hoofdpijn en een afname van het algemeen mentaal en fysiek functioneren. Een slimmer alternatief?  Alcoholvrij bier. En dat is een gezonde én lekkere zet, zo blijkt!
Alcoholvrij bier als isotone drank

Isotone sportdranken leveren elektrolyten en energie (koolhydraten) aan. De zoutconcentratie van een isotone drank komt goed overeen met onze eigen lichaamsvochten. Dat betekent dat een isotone drank snel wordt opgenomen, op een moment dat ons lichaam een snelle aanvoer van water, koolhydraten, vitaminen en mineralen het meest nodig heeft. Alcoholvrij bier is een isotone drank die van nature koolhydraten, vitamine B, natrium en kalium bevat: allemaal ingrediënten die bevorderlijk zijn om je vochtpeil op te krikken na de inspanning. Alcoholvrij bier bevat zelfs meer kalium dan de gemiddelde sportdrank en zorgt zo voor een betere opname van koolhydraten.

Magische polyfenolen

Alcoholvrij bier bevat nog meer stoffen die een positieve invloed kunnen hebben op de recuperatie. Heb je weleens gehoord van tannine en flavonoïde? Het zijn voorbeelden van polyfenolen, een grote familie van natuurlijk voorkomende organische verbindingen die overvloedig aanwezig zijn in planten. Uit onderzoek blijkt dat het eten van polyfenolen een ontstekingsremmende werking heeft en mogelijk ook beschermt tegen bepaalde types kanker. Belangrijke bronnen van polyfenolen zijn onder meer bessen, thee, druiven (zo bevat ook wijn polyfenolen), olijfolie, chocolade en noten. In het geval van bier zijn de polyfenolen afkomstig uit gerst en hop. Een studie van de Universiteit van München toonde aan dat marathonlopers die 1,5 liter alcoholvrij bier per dag dronken minder kans op ontstekingen en infecties aan de luchtwegen hadden.

Lees ook: Dit doet een maand lang geen alcohol drinken met je lichaam

Wie graag een biertje drinkt, is niet altijd zo dol op de alcoholvrije versie. Bier alcoholvrij maken is niet eenvoudig en kan ten koste gaan van de smaak. Niemand zit te wachten op een flets brouwsel zonder ‘body’, dat verwijst naar hoe rijk en zwaar een bepaalde drank smaakt. Gelukkig zijn meer en meer brouwers zich bewust van de noden van de sportieve bevolking.

Innovatieve brouwtechnieken

Er worden volop innovatieve brouwtechnieken en speciale gisten ontwikkeld die dat welverdiende glaasje alcoholvrij bier ook heerlijk doen smaken. Chouffe Alcoholvrij bijvoorbeeld wordt alcoholvrij gemaakt door een speciale gist te gebruiken, waarbij de suikers die vrijkomen uit gerst niet worden omgezet in alcohol tijdens de gisting. Op die manier hoeft het bier niet gedealcoholiseerd te worden.

Voor Sportzot wordt Brugse Zot Blond als basisbrouwsel gebruikt. Brouwerij De Halve Maan ontwikkelde een unieke techniek (membraanfilteren) die de alcohol op een volledig natuurlijke wijze uit het bier verwijdert, maar het bier toch zijn typische smaak laat behouden. Xavier Vanneste, CEO van De Halve Maan: “Onze hoofdfocus ligt altijd op de smaak en de kwaliteit van het bier. We wilden een speciaalbier ontwikkelen dat niet zoet is zoals vele alcoholvrije dranken, maar met een echte biersmaak, met de typisch hoppige en subtiele licht bittere toetsen die onze bieren typeren.”

Marketingmanager Thibault Demuynck vult aan: “Ons bier bevat van nature – weliswaar beperkt – polyfenolen, die helpen bij het verminderen van ontstekingen in de gewrichten en het bevorderen van een gezonde spijsvertering. Het bevat ook verschillende natuurlijke mineralen, afkomstig van de mout en de hop. Bij Sportzot draait het om genieten van smaakvol bier.”

Lees het volledige artikel in ons magazine of via Blendle

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?