Column Sibren: tondeuse maakt Keniaanse metamorfose compleet

Vier maanden trainen in Kenia zitten erop. Ik ben inmiddels vergeten hoe het voelt om op zeeniveau te lopen. Ook moest ik weer eens naar de kapper. Mijn haar werd te lang en het was een tijd geleden. Ja, ook dagelijkse klusjes als koken, kleding wassen in een teil of boodschappen doen op de markt horen bij het leven hier.

Wat betreft dat knippen: er is hier eigenlijk maar één manier van knippen: standje 0 op de tondeuse. Ik zei tegen de kapper: ‘het mag met een tondeuse, maar niet te kort’. Dat is slecht gelukt, maar dat had je vast al op de foto gezien. Nu is mijn Keniaanse metamorfose compleet en lijk ik zelfs een beetje op ze.

Bizar ritme

Ondanks dat het resultaat matig was, had ik wel een leuk gesprek met de kapper. Hij vertelde hoe zijn dag eruit ziet. Het is Iten, dus ook hij is een hardloper. Hij staat om 5 uur ’s ochtends op voor zijn eerste training. Zijn tweede training is al om 11 uur ’s ochtends. Zo kan hij daarna mensen knippen in zijn zaak. Een bizar ritme, toch?

Ik ben inmiddels onderweg naar huis. Ik kijk ernaar uit om weer eens een vlakke ‘makkelijke’ duurloop te doen. Ook kijk ik ernaar uit om weer een wedstrijd te lopen. De NN Marathon Rotterdam staat over tweeënhalve week voor de deur. Ik kijk er zelfs niet tegenop om in de regen te lopen. Het heeft hier al drie weken niet geregend en de zandwegen beginnen erg stoffig te worden.

Meten aan toplopers

Ik kijk terug op een goede tijd en heb deze periode kunnen meten aan absolute toplopers. Voor mijn gevoel heb ik alles eruit gehaald wat erin zat, eerder net te hard dan net te weinig getraind. Ik sluit niet uit dat ik in de zomer weer naar Kenia ga om te trainen.

Vooral in de maanden januari en februari trainde ik stabiel. Weken van 150 tot 170 kilometer waren geen uitzondering. Begin maart werd ik ziek en daarvan terugkomen was lastig. Ik moest veel rust pakken, maar ben voor mijn gevoel bijna weer de oude. Hopelijk geeft wat sneller herstel en een paar goede trainingen op zeeniveau mij de vorm waar ik naar op zoek ben. Het doel is onveranderd: ik vertrek ambitieus in Rotterdam.

Column 1Column Sibren: ‘Mijn hardloophobby is uit de hand gelopen’ – RunningNL

Column 2: Column Sibren: ontbijten om half 6 voor de lange duurloop – RunningNL

Column 3: Nederlands feestje in Kenia (met zeldzame regen) is bijna ten einde – RunningNL

Column 4: Column Sibren: verslagen door 80 Keniaanse ‘tieners’ – RunningNL

Column 5: Column Sibren: ‘Zij die gaan sterven groeten u’ – RunningNL

 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?